Ameland als tankeiland

BALLUM – “We willen het vliegveld wel open houden!” Met die woorden begint raadslid Jeppe Groenewold (A’82) de discussie over de investering van een ton in een ondergrondse tankinstallatie op het vliegveld. Het huidige systeem voldoet niet meer aan de milieueisen. Tot eind mei 2011 wordt hij gedoogd, maar dan moet het vliegveld een veiligere opslagtank hebben. De gemeenteraad besluit de tank te laten komen.

Met de aanschaf van een volautomatische ondergrondse tankinstallatie denkt het vliegveld meer service te kunnen bieden aan helikopters en vliegtuigen. De tank past bij de ambities van het vliegveld om meer vliegtuigjes binnen te halen, een douaneveld te worden en SAR en andere helikopters de mogelijkheid te bieden op Ameland bij te tanken.

Tineke Hemminga vindt het treurig dat het college in tijden dat burgers moeten inleveren deze investering voorstelt. Er zijn diverse vliegvelden in de buurt waar vliegtuigen kunnen tanken, weet Hemminga. Wat dat betreft hoeft Ameland zich niet als tankeiland te profileren. Dat Ameland meer vliegbewegingen zou moeten stimuleren is wat het PvdA lid betreft onnodig. “Wij gaan zeer zeker niet akkoord met dit voorstel.” Piet IJnsen (ABA) wil eerst een totaalplan van het vliegveld zien alvorens hij akkoord gaat met de investering van honderdduizend euro. “Wij denken dat een brandstoffenopslag noodzakelijk is, maar niet op deze manier.” De gemeente heeft nog een half jaar om naar een goedkoper alternatief te zoeken, maar daar wil de meerderheid van de raad niet aan.

De ondergrondse tank komt er nu en het totaalplan voor het vliegveld komt later.

>>> lees hier meer over de raadsvergadering van 29 november 2010

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *