Ameland al voor Oud en Nieuw bezig met vaccin

BALLUM – Ameland was al voor Oud en Nieuw bezig met het idee om de eilanders op de eilanden te laten vaccineren in de plaats van Leeuwarden. De Friese hoofdstad is uitgeroepen tot priklocatie voor de Friese Waddeneilanden.

“Het idee om op de eilanden te vaccineren was al neergelegd bij de Friese GGD door de burgemeesters van de vier eilanden, Texel heeft dit waarschijnlijk gedaan bij de GGD in Noord Holland, voordat de heer Hoogendijk mij hierover belde eind vorig jaar,” vertelt wethouder Piet IJnsen. Hans Hoogendijk schreef ingezonden brieven over de kwestie en hij belde in het oude jaar met IJnsen omdat de vaccinatie hem hoog zat. De wethouder zei toen tegen Hoogendijk dat hij er actie op zou zetten, maar dat was dus al gebeurd. “Op het moment van het telefoongesprek met hem was mij deze informatie nog niet bekend.” IJnsen belde met de burgemeester, die net een Regionaal BeleidsTeam (RBT) bijeenkomst had gehad. Het RBT heeft op het niveau van de veiligheidsregio de leiding over rampenbestrijding. Het vaccinatieverzoek voor de eilanden was al in het RBT besproken, vertelde burgemeester Stoel. IJnsen: “Dit verzoek is gedaan om noodzakelijk reizen te voorkomen naar grootschalige vaccinatielocaties, voor ons Leeuwarden, zoals de regering dit voorstaat. Naar ons idee zou dat op dezelfde wijze kunnen zoals dat geregeld is bij de jaarlijkse griepprik en de covid-testen, via de huisartsen, efficiënt, praktisch en doelmatig.”

De GGD’s in de provincie moeten dit eerst afstemmen met de landelijke GGD. Voor Ameland en de Friese Waddeneilanden is dit GGD Fryslân en voor Texel is dat GGD Hollands Noorden. “Dat proces loopt nu,” zegt de wethouder.

Wethouder Erik Gerbrands van Schiermonnikoog bracht de vraag in de publiciteit namens de eilanden. Directeur Margreet de Graaf van GGD Fryslân is het met de Waddeneilanden eens dat vaccineren op de eilanden praktischer is. Voor Saba en St. Eustatius is dat al geregeld. Voor de Waddeneilanden hangt het nog. Het antwoord van de landelijke GGD is nog niet binnen. IJnsen: “Die hebben meer sores.”

 lees hier de tweede ingezonden brief van Hans Hogendijk

 lees hier de eerste ingezonden brief van Hans Hoogendijk

Dossier Corona

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *