Ingezonden – Ameland, kom in actie

HOLLUM – Hans Hoogendijk uit Hollum heeft een idee hoe Ameland snel en effectief gevaccineerd kan worden. Op zijn voorstel aan de gemeente kreeg hij nog geen antwoord.

Een ingezonden mededeling, PA plaatst ze van harte om discussie op gang te brengen, verschillende visies op een zaak te laten zien en om zaken helder te krijgen. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van de ingezonden brief ligt bij de afzender.

Ameland, kom in actie

Het covid-startschot is gevallen. Hoewel, plofje is een betere benaming. En zoals te verwachten, was het grote lobbyen al lang van tevoren begonnen. Natuurlijk gaan zorg en verpleging voor. Geen twijfel over mogelijk, maar daarna… Ineens was iedereen van vitaal belang. Dat er ergens in het noorden van het koninkrijk een aantal bewoonde zandplaten zijn, was de beleidmakers aan de wal blijkbaar ontgaan. En van de bestuurders van de eilanden viel ook weinig te noteren. Terwijl het toch zo simpel is.

Neem Ameland. Een eiland met een perfecte infrastructuur. Huisartsen die alles van iedereen weten, die in staat zijn de hele griepprikoperatie in een middag coronaproef af te werken. Uitstekende prikkers, prima locaties. Wie in aanmerking kwam, kreeg een brief. Met brief naar de priklocatie, spuit erin en weer naar huis. Stel dat er twee vaccinaties nodig zijn. Draai de gegevens uit van de patiënten die bij de eerste keer zijn komen opdraven, verstuur ze en klaar is Kees. De weigeraars die tot inkeer zijn gekomen, moeten maar een rondje wachten. Wat over is kan direct worden gebruik voor de zorgmedewerkers en medisch assistenten. Nog iets over? Houd onderwijs en transport stand by. Ze zijn per sms direct op te roepen. Het vaccin kan worden ingevlogen met de heli. Half uurtje vanaf de locatie in Leeuwarden. Hoe eenvoudig kan het zijn. Een vaccinatieroute die zo wordt uitgerold kan in principe in iedere kleinere gemeenschap met eigen huisarts. Ameland als voorbeeld. Geen immense hallen met uiteraard besmettingsgevaar, maar mobiele eenheden.

Kom op eilanderbesturen zet je netwerken in, onderstreep hoe afhankelijk we zijn van het toerisme, leg uit wat een toestand het wordt als de meeste bewoners naar de wal moeten voor iets wat hier sneller en overzichtelijker kan. En weet u wat nu een beetje jammer is? Dat draaiboek dat ik hier nu schets is sinds de ochtend van 30 december bekend op het gemeentehuis….

Hans Hoogendijk

Dossier Corona

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *