Alle partijen Ameland winnaar bij verkiezingsdebat

NES – Woningbouw, economie, duurzaamheid en de vaargeul. Dat zijn een paar van de onderwerpen waar de zes Amelander partijen campagne mee voeren voor de gemeenteraadsverkiezingen.

De politieke partijen Algemeen Belang Ameland (ABA), Ameland’82 (A’82), CDA, PvdA Ameland, VVD en de nieuwe partij Ameland Eén, zijn het over heel veel punten wel eens. Er moet snel en veel gebouwd worden en wat duurzaamheid betreft wil men doorgaan op de ingeslagen weg. De vaargeulproblematiek leverde ook al geen vuurwerk op. Alle partijen vinden dat er stevig gelobbyd moet worden in Den Haag. Over de economie zijn er nog wel wat verschillen te noteren. Jeppe Groenewold (VVD) wil groei overlaten aan de ondernemer, voor Irma Marinus (PvdA) is met 600.000 toeristen die Ameland jaarlijks bezoeken het plafond wel zo’n beetje bereikt en ook Jeroen de Jong (CDA) ziet liever geen twaalfmaanden economie.

Theo Faber van AmelandEén zag zijn kans schoon de gevestigde partijen de oren te wassen. De partijen verschillen nauwelijks van elkaar en regeren teveel volgens de waan van de dag. Ook zou oud zeer de sfeer verknoeien. De zittende raadsfracties hebben er een rommeltje van gemaakt. “Daar moet een einde aan komen,” en “Het is wel duidelijk waarom er een nieuwe partij is ontstaan.” Erg gladjes verliep de afgelopen raadsperiode op Ameland niet. Daar had Faber een punt. Drie keer in vier jaar moest er een nieuwe coalitie worden gesmeed, waarbij de eerste formatie na de verkiezingen van 2014 uiterst moeizaam verliep. Toch liet de oude garde zich door de nieuwkomer geen rommelig imago aanmeten. Faber heeft zelf boter op het hoofd, riposteerde Jeroen de Jong (CDA). Hij was immers bij het begin van de raadsperiode 2014-2018 als CDA-er bij de politiek betrokken. Piet IJnsen (ABA) erkent dat de gemeente een tumultueuze periode achter de rug heeft. “Dat is niet goed.” Na de verkiezingen een zo breed mogelijke coalitie samenstellen, dat vindt gehoor bij alle partijen.

Afgelopen zaterdagmiddag was het verkiezingsdebat, georganiseerd door de Lokale Omroep Ameland, in De Toel te Nes. Peter Raadjes, voorzitter van de LOA en programmamaker, was de gespreksleider.

Na drie en een half uur vragen beantwoorden en debatteren door de lijsttrekkers zouden de Amelander kiezers genoeg bagage moeten hebben om te weten welk vakje ze 21 maart rood moeten kleuren. Rudolf Teuben (A’82) houdt de kiezer voor dat ze hun stem niet moeten laten bepalen door deze laatste week. Hij wil dat ze kijken naar de prestaties van de laatste vier jaar. “Daar willen we op worden afgerekend.”

Wat Klaas Molenaar, alias Klaas Plaat, betreft zijn alle partijen winnaar van het verkiezingsdebat van zaterdagmiddag. De plaatsjesdraaier van de LOA kondigde de winnaar na afloop van het debat aan met muziek en draaide ‘Every 1’s a winner’ van Hot Chocolate. Of echt alle partijen winnaar zijn zal de uitslag van de gemeenteraadsverkiezing op woensdag 21 maart uitwijzen.

Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Kieswijzer Ameland

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *