Acht chaletjes en een pakje boter

BALLUM – De meerderheid van de Amelander gemeenteraad is er akkoord mee gegaan dat Roompot op Recreatiepark Boomhiemke acht chalets bouwt in plaats van 13 caravans of chalets op wielen. Daartoe moest het bestemmingsplan ietsjes worden gewijzigd, want dat staat geen chalets toe. Dat spreekt over kampeermiddelen. Stacaravans, dus. Maar er stonden al chalets, die Roompot in 2017 plaatste, niet lang nadat het Boomhiemke had overgenomen van familie Oenema. Roompot groef heel ondeugend de chalets in, terwijl die eigenlijk met as en wielen op de grond hadden moeten staan, volgens de bestemming van het gebied. Het resulteerde destijds in bouwstoppen en juridische procedures.

Chalets zonder wielen

In maart 2019 besloot de gemeente de mogelijkheid tot een bestemmingsplanwijziging te onderzoeken voor het nog te ontwikkelen gebied op Boomhiemke. Als neveneffect zouden dan de reeds strijdig geplaatste chalets worden gelegaliseerd. Die chalets waren intussen verkocht en de nieuwe eigenaren hadden geen weet van de fout die Roompot al dan niet bewust had gemaakt. De gemeente besloot toen ook af te zien van handhaving op de strijdig geplaatste huisjes. Handhaving zou in dit geval geen enkel doel dienen, zegt wethouder Theo Faber. Het had betekend dat de huisjes zo’n 40 centimeter omhoog gebracht zouden moeten worden om er een as met wielen onder geplaatst te krijgen. De uitvoering zou voor de bühne zijn geweest en had alleen maar de eigenaren op kosten gejaagd en de aanblik van het kamp niet verfraaid.

Akkoord met stemverklaring

Op 17 mei 2021 gingen de fracties van Ameland’82, Sociale Fractie Ameland (SFA), AmelandEén en Algemeen Belang Ameland (ABA) akkoord met de bestemmingsplanwijziging, die de in 2017 geplaatste chalets legaliseert. Met stemverklaringen: Akkoord, mits Roompot de rekening betaalt die een bestemmingsplanwijziging met zich meebrengt. VVD en CDA willen er niet van weten; deze fracties stemden tegen.

Mag geen cent kosten

Jeroen de Jong van het CDA is tegen. “Achteraf legaliseren zijn wij niet voor.” Jeppe Groenewold staat er net zo in: “De VVD heeft moeite met rechtbreien. Ik stem tegen.” Er waren meer kritische geluiden; dat het anders had gemoeten, dat de gemeente strenger had moeten handhaven en dat er zorgen zijn over de ontwikkelingen. “Meer is niet altijd beter,” zei Jan Wijnberg van ABA nog. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om zijn zorgen te uiten over het onbetaalbaar worden van het eiland. Er moet ook accommodatie blijven voor publiek met een smalle beurs, vindt hij. Dat was koren op de molen van Irma Marinus van SFA. Ook zei zij: “Als je maar lang genoeg volhoudt, dan krijg je uiteindelijk wel je zin.” Marinus wil alleen akkoord gaan met de bestemmingsplanwijziging als het de gemeente geen cent kost.

Staan voor de kosten

Bij de raadscommissievergadering van twee weken eerder was er nog sprake van dat de kosten voor het aanpassen van het bestemmingsplan voor rekening van de gemeente zouden komen. Wethouder Faber schatte dat op drie tot vijfduizend euro. Dat blijkt wat meer te zijn en kan oplopen tot 10.000 euro, vertelde de wethouder tijdens de raadsvergadering van 17 mei. Uiteindelijk is uitonderhandeld dat Roompot die kosten op zich neemt.

Han van Heerde van Ameland’82 is kritisch maar nooit te beroerd een schouderklopje uit te delen. “Een compliment voor de oplossingsgerichtheid.” Die pluim was voor het college. Van Heerde gaf zelfs Roompot een compliment vanwege het staan voor de kosten.

Dirk Metz van AmelandEén roemde het feit dat er acht in plaats van dertien chalets komen en dat er veel groen tussen de huisjes wordt aangelegd, maar ook hij gaat alleen akkoord als de kosten naar de partij gaan die baat heeft bij de procedure. Alleen als Roompot betaalt zegt hij ‘ja’.

Een punt en boter

Wethouder Faber kan eindelijk een punt zetten achter dit dossier. Als Roompot tenmiste woord houdt.

“Hier wordt iemand beloond, die niet beloond hoort te worden,” mopperde Jeroen de Jong. “Het loont om zaken uit te voeren en later recht te breien.” Tot slot: “Eerste bouwen en dan legaliseren, dat is niet de bedoeling.” Het klinkt recht in de leer en lijkt principieel, maar de klonten boter op het hoofd van De Jong en Groenewold zijn niet zo stevig als zij willen doen geloven.

 Lees hier over legalisatie bij Qurios

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *