Aardbeving verontrust burgemeester niet

BALLUM – Burgemeester Albert de Hoop is niet verontrust over de aardbeving bij Ameland. Hij heeft hem zelf niet gevoeld en hij wordt gebeld als er een hevige beving is geweest.

Op vrijdag 9 augustus was er een kleine aardbeving voor de kust van Ameland. De beving had een kracht van 1.8 op de schaal van Richter. “Dat geeft te denken,” zegt Piet IJnsen, gemeenteraadslid voor de fractie van Algemeen Belang Ameland. Het raadslid vreest voor meer bevingen bij meer gaswinning. Hij vraagt zich af of Ameland net als Groningen afspraken met de NAM moet gaan maken voor het geval er schade wordt geconstateerd. Burgemeester Albert de Hoop heeft de beving zelf niet gevoeld en hij kan IJnsen niet verzekeren dat de aardbeving het gevolg is van de gaswinning. Wel werd hij op de 10e augustus door de NAM gebeld. Het bedrijf dat gas wint onder het wad en meer gas wil winnen dat onder Ameland zit, kon niet bevestigen dat de beving door hun toedoen kwam. De NAM belde de burgemeester om te melden dat ze bij een beving met een kracht van 1.8 niet meer bellen. Dat doen ze pas bij een beving met een kracht van 2.0 en hoger op de schaal van Richter. Zo is dat met het ministerie geregeld. Dan weet de burgemeester dat alvast.

>>> lees hier meer artikelen over aardgaswinning en aardbevingen

>>> lees ook Onderzoek naar gas op Terschelling

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *