Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
BALLUM – De mast op de brug van de veerboot die achter het Maritiem Museum is geplaatst heeft een toegevoegde waarde. Daarom gaat de meerderheid van de Amelander gemeenteraad akkoord met de legalisatie van de mast. Je kunt het niet altijd iedereen naar de zin maken, vat raadslid Tonnie Overdiep (PvdA) de discussie samen.
In september vorig jaar verhuisde de brug met stuurhut van de oude veerboot Rottum naar Ameland. Het was een cadeautje van Wagenborg Passagiersdiensten en de Amelander Musea waren er blij mee. Ze zagen er een aanvulling van het Maritiem Museum in. Minder gelukkig waren enkele buren van de Reddingbootweg, met name de families Ruygh en Blokker, die eerder bij de bouw van het museum een afspraak maakten met de gemeente dat het veldje achter het museum niet bebouwd zou worden. Toch staat daar nu een veerbootbrug, met daar bovenop de zeven meter hoge mast. Samen zijn ze 13,8 meter hoog. Voor de brug werd een vergunning afgegeven, maar de mast viel daar met zijn lengte precies buiten. De gemeenteraad heeft de mast nu gelegaliseerd. Zonder slag of stoot ging dat niet. Piet IJnsen (ABA) verwoordt het standpunt van zijn fractie: “We zijn het niet eens met het voorstel, maar steunen het besluit.” Theo Faber (CDA) vroeg een maand eerder uitstel van besluitvorming en stelt nu: ”De brug mag er volgens het bestemmingsplan staan, dan mag er voor ons ook een mast op.” Jan Verbiest (VVD) benadrukt de slordige procedure: bij de vergunningaanvraag werd de mast vergeten.
Ameland'82 stemt als enige fractie tegen de mast. Tegen de brug heeft A'82 geen bezwaar, zegt Jeppe groenewold, maar de opbouw van de mast gaat te ver.
Er had wel wat zorgvuldiger gecommuniceerd kunnen worden en de procedure is op z’n minst slordig verlopen, maar, zegt VVD-raadslid Jan Verbiest, een scheepsbrug zonder mast is als een huis zonder schoorsteen.
De beide buren van het museum maakten de gang naar de rechter vanwege de afspraak die ze op zak hebben. De uitspraak daarover volgt nog.