'Ongepaste motie' door de raad

BALLUM – In 1996 is het bestemmingsplan Strandweg Nes en omgeving vastgesteld. Na die tijd is het gebied behoorlijk aan veranderingen en wijzigingen onderhevig geweest en is het gebied verder door ontwikkeld. Met name de laatste tijd zijn er verschillende plannen in ontwikkeling gebracht, verzoeken binnenkomen, en komen nog binnen, vaak in afwijking van het bestemmingsplan. Zeker het bebouwde concentratie gedeelte gelegen nabij de kruising Strandweg en Zwarteweg. Hotels zijn ver- en herbouwd en vergroot, het natuurmuseum is verplaatst en vergroot, bij het oude zwembad staan veranderingen aan te komen en recreatiewoningen worden verbouwd. Er ontstaat een behoorlijke ontwikkelingsdruk op het gebied. Om niet van de ene ad hoc situatie in de andere te rollen is het noodzakelijk dat er voor dat gedeelte, vooruitlopend op het nieuwe bestemmingsplan, een Gebiedsvisie wordt opgesteld voor de Strandweg.


Ameland’82 dient bij dit onderdeel een amendement in. De fractie wil een ruimtelijke benadering in plaats van een getalsmatige benadering van plannen binnen rond de Strandweg. Na een schorsing trekt A’82 het amendement weer in.


Jan Verbiest dient nog een mondeling amendement in. De VVD wil de mogelijkheid voor appartementenbouw bij het oude zwembad open houden. “Laten we die bouw niet op voorhand blokkeren,” zegt Verbiest. Hij krijgt de andere raadsleden niet zo ver.

Ameland’82 en VVD dienen samen een motie in waarin met naam en toenaam een projectontwikkelaar wordt genoemd. Duthler Beheer heeft bouwplannen en daarom moet er haast gemaakt worden met de bestemmingsplanprocedure, menen A’82 en VVD.
Anneke Touwen (CDA) vindt de motie te kort door de bocht. Het is niet terecht dat er alleen wordt gesproken over Duthler Beheer. Hotel Nes zou er dan ook bij betrokken moeten worden, meent Touwen.

Burgemeester Albert de Hoop vindt het maar niks. Hij wil niet de indruk wekken dat Ameland moties op bestemmingplannen aanneemt omdat iemand iets wil. “Ik vind het ongepast om namen te noemen en wensen van belanghebbenden in te vullen.” Rudolf Teuben (A’82) legt daarop de bedoeling van de motie nog eens uit. “We willen bespoedigen dat de aanvragers sneller antwoord krijgen. De motie spitst zich toe op het gebiedje Lichtboei.”

De motie haalt het met 2 stemmen  tegen (CDA) en 8 stemmen voor. Duthler krijgt zijn antwoord snel.


>>> lees hier meer over de raadsvergadering van 14-12-09


© Persbureau Ameland 2009, op dit artikel rust copyright.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18271

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *