Staatsbosbeheer levert soay lamsvlees

BALLUM – Staatsbosbeheer organiseerde donderdagmiddag 10 december een proeverij van soay lamsvlees in restaurant Nobel te Ballum om te kijken of het vlees goed valt en of de restaurants het op de menukaart kunnen zetten. Een groep genodigden was proefkonijn.

Ameland kent veel smakelijke Amelander producten, waaronder ook lamsvlees. Maar vlees van het soay schaap staat nog niet in dit rijtje. Daar komt misschien wel verandering in als het aan Staatsbosbeheer en enkele Amelander restaurants ligt.

De soay schapen lopen al 25 jaar op Ameland. Wat begon met tien dieren is inmiddels een kudde van tientallen. Twintig begrazen de Jan Roeperheide bij Hollum en veertig schapen lopen in de Roosduinen bij Ballum. Die kuddes moeten niet te groot worden en als beheerder Staatsbosbeheer constateert dat er teveel schapen lopen, worden er enkele gevangen. De grazers zijn goed voor de flora en fauna. Begraasde duinen hebben minder opslag, zijn minder ruig en hebben grotere variatie aan vegetatie. Teveel schapen vreten het gebied juist weer te kaal.

Op Schiermonnikoog worden de boventallige dieren aan restaurants geleverd en vormen ze onderdeel van Schiers product. Dat inspireerde boswachter Marjan Veenendaal tot een Amelander variant. Uitgeselecteerde schapen werden op het vaste land geslacht en verder uitgebeend en verwerkt op het eiland. De chefs van Amelander restaurants ’t Koaikershuus, Nobel, De Griffel en Paal 13 stortten zich vervolgens op het nekvlees, de niertjes, het hart, de lever, het buikvlees en maakten er stoofpotjes, kroketjes, carpaccio, paté, mousse, lamsracks en gehaktballetjes van in koude en warme, voor- en hoofdgerechten, hier en daar bereid met duindoornlikeur van Slijterij de Jong. Dat werd geproefd door een gezelschap genodigden die na afloop een evaluatieformulier konden invullen.

Het soay lam is een exclusief product, dat niet altijd geleverd kan worden. Staatsbosbeheer heeft niet het hele jaar door dieren te veel. Elk najaar lokken medewerkers van SBB de schapen en beoordelen ze welke dieren over en teveel zijn.

En hoe viel het lamsvlees? Het stoofvlees vond gretig aftrek en werd heerlijk  gevonden. In de kroketjes met lamsniertjes werd smakelijk gehapt en de carpaccio vond gretig aftrek. In de huisgemaakte paté werd ook lekker geprikt tot de proever hoorde dat daar hart in zit. “Nu ik weet dat er hart in zit eet ik het niet,” sprak de gast, die overigens vol lof sprak over het stoofvleees. De restaurants en hun koks zijn enthousiast, die willen het soay lamsvlees wel op de kaart zetten. Dat wordt dan volgend najaar.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *