Zydeco en Cajun op Ameland

HOLLUM – Een festival met wereld muzikanten
Het derde Cajun en Zydeco at Sea Festival op 15 en 16 juni jl. op Ameland was van ’s avonds negen uur tot ver na tweeën een feest. Twee avonden lang bood het programma Cajun en Zydeco artiesten die de dansvloer deed deinen. De muziekliefhebbers die de tent op het strand bij strandpaviljoen The Sunset bezochten weten het zeker: zij komen volgend jaar weer.
Muzikaal plezier en een dansfeest
Het programma werd gevuld met bands uit Duitsland, Engeland, VS en Ameland. Trekharmonica, accordeon, saxofoon en wasbord zijn de favoriete instrumenten. Tijdens de jamsessie op zaterdagmiddag klonk de mondharmonica en kinderen speelden mee op een klein wasbordje. Lisa Haley, zangeres en violist, kwam net van de boot, zo uit het vliegtuig uit de States en zong en speelde met jetlag de Amelander sterren van de hemel. Het was kenmerkend voor de sfeer van beide dagen. Muzikaal plezier en een dansfeest.
Little Jim
Niet alleen is de locatie perfect, maar ook de musici zijn van een klasse die van het podium spat. Het plezier in de muziek en de virtuositeit van het spelen leveren samen met de aanstekelijke ritmes van zydeco en cajun een enthousiasme bij het publiek en een ongekende danslust. Stil staan bij de opzwepende zydeco ritmes is schier onmogelijk.
R Cajun & The Zydeco Brothers
Chris Hall, hij speelt met Lil’Jim in de groep Lil’Jim and Deepzone Zydeco, is een soortgelijk trekzak virtuoos. In de groep van Lil’Jim speelt hij de basgitaar, maar in zijn eigen band, R Cajun & The Zydeco Brothers, speelt hij op een harmonica die speciaal voor hem in Louisiana gebouwd is.
De Swamptones uit Duitsland, Hazel Scott Playboys uit Engeland vormen samen met R Cajun and the Zydeco Brothers, Lil’Jim Deepzone Zydeco, Lisa Haley and the Zydekats en de Zydeco Beach Party een programmering van wereldklasse.
Lisa Haley
Lisa Haley and the Zydekats waren de uitsmijters van het festival. Een rauwe donkere stem, een blauwe viool onder de kin en een energie voor vijf.  Lisa speelt samen met accordeonist Skip Edwards. Zij laat zich verder begeleiden door een drummer, basgitarist en een zanger. Lisa nodigde andere muzikanten uit mee te spelen. Als eerste werd een jongetje van een jaar of tien op het podium getild. Hij had een klein wasbordje voor z’n buik en speelde als een kerel. Martinus Metz sloot zich bij hem aan. Chris Hall, Lil’ Jim en Arnold Wiegersma speelden tijdens de finale mee. Het werd, niet ver voor zonsopgang, een spetterend slot aan twee bijzondere muziekdagen.
Zydeco Beach Party
Dat dit Zydeco festival op Ameland wordt georganiseerd is te danken aan de Amelander zydeco band Zydeco Beach Party. Vijftien jaar geleden zijn ze begonnen en nu behoren ze volgens kenners tot de zydeco top van Nederland. De groep heeft inmiddels drie CD’s uitgebracht: ‘Aveseare’ (Amelands voor opschieten, tempo maken), ‘Wear we ôk hene gaan’ (waar we ook naar toe gaan) en de laatste heet Mudwalk. Mudwalk is wadlopen, maar dan op z’n zydeco’s. De Zydeco Beach Party speelt met accordeon, wasbord, drumstel, saxofoon, basgitaar, trombone en mondharmonica. Een upper tempo dan het up-tempo van Zydeco Beach Party is nauwelijks denkbaar. En dat houden ze negentig minuten achterelkaar vol. Net als de andere bands. De programmering zit zo in elkaar dat elke groep anderhalf uur speelt. En dat doen ze dan ook. Ook tussen de optredens van de verschillende bands is nauwelijks pauze. Er is slechts wat tijd nodig om het instrumentarium te herschikken en dan gaat het weer los.
Vrienden van Zydeco at Sea
We gaan met z’n allen Vrienden van Zydeco at Sea worden. Vriend zijn van Oerol en van de Hollumer Molen? Dan ook vriend zijn van Zydeco at Sea. De Zydeco Beach Party heeft een trouwe schare aanhangers. Dat was te merken toen ze op de eerste avond speelden. Meteen was de dansvloer bommetje vol.
Zydeco at Sea verdient, net als de Zydeco Beach Party een vriendenclub. Sponsoren en vrienden van Zydeco at Sea kunnen er samen met de Zydeco Beach Party voor zorgen dat er een vierde editie van Zydeco at Sea komt. ZBP vind je op http://www.zydecobeachparty.nl
Cajun en Zydeco
Cajun muziek vindt zijn oorsprong in Franse kolonisten die naar Amerika emigreerden. De basis is te vinden in Acadia dat nu Nova Scotia wordt genoemd. De kolonisten speelden volksmuziek uit Frankrijk. De menselijke stemmen waren het belangrijkste instrument samen met klappen, tikken, ratelen en rammelen met de handen en met welk voorwerp maar voorhanden was. Er werd ook gebruik gemaakt van zelfgemaakt instrumenten die op een viool leken. De Cajuns werden van Nova Scotia verdreven en zochten elders een plek. De muziek ging mee en overal waar ze neerstreken klonk de cajun. De muzikanten pasten hun muziek aan naar de smaak van opdrachtgevers. Zo kwamen er Ierse, Schotse en Engelse volksmuziekklanken terecht in de cajun muziek.
Louisiana
Veel Cajuns settelden zich in en rond Louisiana. Later vermengde de volksmuziek van de cajun zich met jazz, blues en soul. De trekharmonica en de accordeon, instrumenten die in de jazz niet worden gebruikt, werden in ere hersteld en de cajun muziek werd door creolen geïmiteerd en aangevuld met nieuwe ritmes en klanken. Een smeltkroes van muziekstijlen die een nieuwe muzieksoort teweeg bracht. De Zydeco was geboren.
Louisiana is tot op de dag van vandaag het centrum van cajun cultuur. Muziek, cajun food, de taal (een soort oud-frans) en trekzak bouwers vinden we in Louisiana. De stad ziet er op toe dat de cultuur van de Cajuns blijft bestaan. “Wij zijn er geweest”, zegt een bezoeker aan het Zydeco at Sea festival.”Ik heb er zo’n trekharmonica gekocht”. Hij bedoelt de eenrijer zoals Chris Hall bespeelt. De bezoeker is helemaal wild van cajun muziek. Hij bezoekt het festival in Raamsdonkveer, dat in juni speelt. En nu zit hij op Ameland. “In Louisiana kom je op elke straathoek cajun tegen. Heerlijk eten en overal zitten mensen muziek te maken. Trekzakje, wasbordje, paar lepels, maakt niet uit, het maakt muziek.” The Sunset op Ameland is geen straathoek in Louisiana, maar voor twee avonden en nachten en een middag jamsessies op het terras van het strandpaviljoen, is The Sunset het centrum van de cajun wereld.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18169

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *