Zweefvliefclub Ameland gaat voor veilig

BALLUM- Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Zweefvliegclub Ameland tekenden vanmiddag op het gemeentehuis van Ameland een convenant, waarin afspraken zijn gemaakt over het veilig gebruik van de transponder vrije zone bij Ameland door zweefvliegtuigen. Het is het tweede convenant dat de inspectie afsluit in de kleine luchtvaart (General Aviation). In het convenant zijn afspraken vastgelegd over de naleving van de eigen strikte regelgeving van de zweefvliegclub voor het veilig gebruik van het luchtruim.

Met dit convenant neemt de Zweefvliegclub Ameland meer eigen verantwoordelijkheid voor naleving en veiligheid, brengt het risico’s in kaart en streeft het er aantoonbaar naar deze te beheersen. De Zweefvliegclub Ameland streeft naar een optimale veiligheid door bewustwording van ieders eigen verantwoordelijkheid voor een veilig gedrag in de lucht. Het structureel alert houden van die bewustwording door het streven naar een open cultuur waarin elkaar aanspreken normaal is, leidt tot een optimale naleving van de wet- en regelgeving door en bij de zweefvliegclub.

VPVAOm voor een convenant in aanmerking te komen zijn er verscheidene criteria. Het belangrijkste is dat de organisatie aantoonbaar gemotiveerd is om de risico’s te beheersen en dit ook eist van de medewerkers of leden. Verder moeten de beheersmaatregelen voor veiligheid, kwaliteit en interne controle goed zijn en de resultaten bij eerdere inspecties op orde. De Inspectie Leefomgeving en Transport wil met het afsluiten van convenanten organisaties tot een kwalitatief hoogwaardige bedrijfsvoering stimuleren en het terugdringen van risico’s bevorderen. De inspectie kan zich dan meer richten op luchtvaartorganisaties die een lager nalevingniveau hebben.

Linnenkast

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *