Zwarte zeehondje mag naar buiten

PIETERBUREN – De zwarte zeehondenpup die enkele weken geleden op de waddenkust zonder moeder werd aangetroffen mocht vandaag voor het eerst naar het buitenbad van de zeehondenopvang in Pieterburen. De zeehond, eentje van de soort grijze zeehond, is anders dan zijn soortgenoten. Het diertje is helemaal zwart. Hij heeft een afwijking in het pigment dat melanisme heet, de tegenhanger van albinisme. Precies een jaar geleden zwom er ook een zwarte zeehond in het bad van Pieterburen. Die zeehond is 'Happy' gedoopt en Happy zwemt inmiddels weer vrij in de Waddenzee.

De zwarte pup die nu in de opvang zit was een huiler, een pup die het nog niet zonder zijn moeder kan redden en die zijn moeder was kwijtgeraakt. Inmiddels is de pup gezond en wel en ietsjes gegroeid en kan zij, het is een wijfje, in het buitenbad bij de soortgenoten.

Bij aankomst in het bad wordt er eerst even over en weer gekeken en naar elkaar gehapt. De plek in de groep moet worden bevochten, maar tot echt vechten komt het niet. Wel laten de dieren over en weer de tanden zien.

Het is de negende keer in de geschiedenis van de zeehondencrèche dat er een gitzwarte zeehond werd binnengebracht. 

⇒ lees hier over Melanisme

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *