Zware storm en zeer zware windstoten

WAGENINGEN – Ons land krijgt morgen te maken met de eerste zware storm sinds 2007. Een kleine, maar felle stormdepressie trekt zeer snel van Engeland naar het zeegebied ten noorden van de Wadden. In de ochtend wakkert de zuidwestenwind rap aan. Het hoogtepunt van de storm valt rond de middag. Aan de kust komt het tot storm, windkracht 9, en in het noordwestelijk kustgebied tot zware storm, kracht 10. Mogelijk haalt de wind op de Wadden zelfs even 11 op de schaal van Beaufort.

Veel belangrijker dan de windkracht 9 of 10 zijn de korte, maar zeer zware windstoten die de depressie veroorzaakt. Landinwaarts komt het overal tot zware of zeer zware windstoten van 90 tot 120 km/uur. Langs de kust zijn windstoten mogelijk van 120 tot 140 km/uur, en op de Wadden kan een enkele plek zelfs tot windstoten van 150 km/uur komen. In de tweede helft van de middag neemt de wind snel af en tijdens de avondspits zijn we zelfs de zware windstoten alweer kwijt.

Windstoten van meer dan 130 km/uur werden in de afgelopen 20 jaar slechts 2 maal ergens tijdens een storm gemeten. Voor het laatst vrijwel precies 11 jaar geleden, op 27 oktober 2002. Toen registreerde men in IJmuiden een windpiek van 148 km/uur. Tijdens de zeer zware januaristorm in 1990 haalde IJmuiden een windsnelheid van 158 km/uur. 

Bron: Meteo Consult

>>> lees hier over weerman Piet Paulusma

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *