KNMI: Code rood voor de wadden

DE BILT – Het KNMI geeft voor deze morgen een code rood weeralarm voor het midden en westen van het land en het waddengebied. Het KNMI geeft een weeralarm uit wanneer de weersituatie gevaar oplevert en er maatschappijontwrichtende omstandigheden worden verwacht. In de loop van de ochtend worden zeer zware windstoten verwacht, vooral in het noordwestelijk kustgebied.

Het KNMI kent drie soorten waarschuwingen, die afgegeven kunnen worden vanwege de weersomstandigheden, zoals harde windstoten of vanwege onweer. Oplopend in zwaarte zijn dit code geel, oranje en code rood.

Waarschuwing voor gevaarlijk weer (code geel):

Activiteiten die van het weer afhangen kunnen hinder ondervinden. Watersporters moeten dan extra opletten. Code geel wordt afgegeven als windstoten worden verwacht die harder zijn dan 75 kilometer per uur.

Waarschuwing extreem weer (code oranje):

Deze weersomstandigheden zijn gevaarlijk voor iedereen die buiten is.

In de zomer wordt code oranje afgegeven als windstoten boven de 100 kilometer per uur worden verwacht, voor de winter geldt een kracht van 120 per uur.

Weeralarm (code rood):

Bij dit weer is er sprake van extreem gevaar voor iedereen die buiten is.

Een weeralarm wordt afgegeven als het voor meer dan 90 procent zeker is dat de verwachting van code oranje uitkomt en dat er ook ernstige overlast zal zijn.

Deze drie waarschuwingen kunnen worden afgegeven voor harde wind, voor gladheid, voor onweer en voor regen. Voor mist, waterhozen en regen gaat het KNMI nooit verder dan code geel. De waarschuwingen worden afgegeven per provincie.

Piet Paulusma

Piet Paulusma uit Harlingen spreekt over "orkaanbuien" met kans op onweer, hagel en zware windstoten. In de kustgebieden verwacht hij uitschieters in kracht 12. 

Stormbestendig

Op Ameland zijn net deze week de buitenbeelden van de kunstmaand geplaatst. De windstoten gaan de stormbestendigheid van de beelden bewijzen.

>>> lees hier over weerman Piet Paulusma

>>> lees hier over Storm op Noordzee

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *