Molen voorbereid storm in

NES – Op korenmolen Phenix in Nes zijn alle mogelijke voorzorgsmaatregelen getroffen om de zware storm die verwacht wordt schadevrij te doorstaan.

Zo zijn alle windborden uit de wieken verwijderd, zijn er extra borgkettingen aangebracht aan de roede, is de vang (rem) verzwaard: de molenstenen zijn bijgezet. De molenzeilen zijn "in de lijnen" gelegd. Het in de lijnen leggen is een oude techniek van molenzeilen afbinden zodat ze onder geen enkele voorwaarde stuk kunnen waaien.

“Het is even werk,” zegt molnaar Marcel Kroon, “maar aangezien de weerberichten een steeds zwaarder weerbeeld schetsen geld de oude regel ‘voorkomen is beter dan genezen’.”

Molen Phenix is een 133 jaar oud rijksmonument gelegen aan de rand van het centrum van Nes op Ameland en ondergebracht in de Stichting Amelander Musea.

>>> lees hier meer over de noordelijkste molen van het land

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *