Zorggroep Ameland en Amelander Model

NES – Een mooie groep mensen kwam af op de informatiebijeenkomst over levensloopbestendige zorg op Ameland. Zorggroep Ameland neemt het voortouw en zo’n vijftig Amelanders, jong en oud, uit de zorghoek en geïnteresseerde eilanders, kwamen naar De Toel in Nes. In de middag is er een soortgelijke sessie in De Stelp in Hollum.

Initiatieven

Hoe gaat de zorg op Ameland geregeld worden nu Pasana failliet is en zorgcentrum De Stelp meegezogen is in dat faillissement? Dat is de vraag waar diverse mensen zich afgelopen tijd intensief mee hebben beziggehouden. Aanvankelijk waren er drie groepen die onafhankelijk van elkaar initiatieven wilden ontplooien en in de loop van het proces zijn de drie in elkaar geschoven. Het eerste initiatief werd gelanceerd door een groepje mensen onder leiding van Piet IJnsen, een tweede plan werd geïnitieerd door een groepje rond Gerard Metz en een derde partij vormen Frank Kiewiet en Suzanne Wouters-Kiewiet. Al hun ideeën zijn samengevoegd tot één plan, met hulp van Jacob de Groot, manager in de zorgbranche, en adviseur Kornelis Afman van Programma In voor Zorg.

Zorgbudget

In grote lijnen komt het plan, dat donderdag is voorgedragen aan de curator van Pasana, erop neer dat alle vormen van zorg op Ameland zelf worden geregeld. Het plan gaat uit van een constructie, het Amelander Model, waarbij het zorgbudget in één grote pot wordt gestopt waar alle zorg uit gefinancierd gaat worden. Het zou gaan om zo’n 2,5 miljoen euro. Momenteel maakt de zorg in Nederland gebruik van verschillende zorgbudgetten; de WMO wordt bijvoorbeeld uit een andere pot betaald dan de verpleegzorg in een verpleegtehuis. Binnen het Amelander Model werken Thuiszorg en overige zorg samen als ware het één organisatie, wordt voorzien in huisartsenbedden en crisisbedden, kan er gerevalideerd worden op het eiland en kan er complexe langdurige zorg worden verleend. Het is intramurale, extramurale zorg, voor jongeren en ouderen, voor eilanders en vakantiegangers bij elkaar.

Opdracht

De curator gaf Zorggroep Ameland drie opdrachten mee.

Maak duidelijke wat de mensen willen, kom met een uitgewerkt financieel plan dat toekomstbestendig is en zorg ervoor dat alle hulpverleners achter het plan staan en op één lijn zitten. De bijeenkomsten van zaterdag 7 februari polsen de mening van de eilanders. Die willen zoveel mogelijk en zo lang mogelijk zorg op het eiland, blijkt in De Toel.

Kloppend hart

De rol van het gebouw De Stelp is niet uitgekristalliseerd. “Er wordt van alles gezegd over De Stelp,” zegt Jacob de Groot daarover. Het is een emotioneel beladen onderwerp. Gerard Metz noemt De Stelp met al zijn functies en vrijwilligers “het kloppend hart” van de zorg op Ameland.

Software en hardware

Dukke Boersma, zij is een van de vijftig aanwezigen in De Toel, complimenteert de organisatoren van de informatiebijeenkomsten. Zij hebben de “software” goed voor de bril, maar nu de “hardware” nog. Misschien moet er een werkgroep gevormd worden die daar verstand van heeft. “En,” zegt Boersma, “misschien moeten we alles wel van de kaart vegen en opnieuw beginnen.”

Dossier de Stelp

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18261

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *