Zorgconferentie initiatief van Hajo Homan

HOLLUM – Eind oktober wordt er op Ameland een zorgconferentie belegd op initiatief van Hajo Homan, bestuurder van de vangnetstichting. Hij heeft er op het gemeentehuis al een paar keer over gesproken, met ondermeer ambtenaar André Douwe de Vries.

Per 31 augustus heeft de vangnetstichting de bedrijfsvoering van de ouderenzorg in Noordoost Friesland – die Pasana Ouderenzorg heet en onder bewind staat van KwadrantGroep – overgedragen aan KwadrantGroep en ZuidOostZorg. Homan blijft nog even in dienst van de vangnetstichting, om zijn werk af te ronden. Dat betreft ondermeer verantwoording afleggen aan de autoriteiten. Hij denkt dat dit begin december wel klaar is en daarna is de vangnetstichting volledig passé.

Homan heeft contact met alle betrokken partijen: met de gemeente, met KwadrantGroep en ZuidOostZorg, met de zorgverzekeraar, met de thuiszorg en de huisartsen. “Ik ben vrij onafhankelijk”, zegt de Schiermonnikoger. Hij heeft het initiatief genomen tot het organiseren van de zorgconferentie. Met de gemeente Ameland puzzelde hij over het tijdstip van die bijeenkomst en daar kwam eind oktober uit als beste optie, een datum rond 29 oktober. Er moet nog veel werk gebeuren voor de conferentie op poten staat en daar denkt het ambtelijk apparaat van gemeente Ameland over mee.

Morgen is Homan weer op het eiland om met de wethouder te spreken. Kwadrant zal daar ook bij aanwezig zijn. Homan is als eilander bijzonder betrokken bij de zorg op de Waddeneilanden. Hoe hou je de zorg op peil, daar gaat het om. “Op Ameland gebeuren sommige dingen heel goed,” meent Homan. Zo vindt hij dat de gemeentelijke Werkgroep Ouderenzorg een goede notitie over de ouderenzorg heeft gemaakt.

Homan heeft voor ogen de zorgaanbieders op het eiland bij elkaar te brengen. Dat gaat dan om de zorg die onderdak in De Stelp wordt geboden en om de zorg aan de deur, die bijvoorbeeld thuiszorg het Friese Land biedt. “We moeten nieuwe concepten bedenken. Samenwerken is daarbij het toverwoord.” De minister en de verzekeraars moeten vervolgens weer kijken naar de financiën.

Hajo Homan spreekt ook met de Zorg Coöperatie Ameland, al noemt hij die partij niet bij de genodigden voor de Zorgconferentie. “Of zij erbij betrokken worden moeten we nog zien.” Hij spreekt met iedereen, zegt Homan, om vervolgens met de gemeente en Kwadrant te bekijken wat er moet gebeuren.

Homan ziet in Ameland een goed voorbeeld van hoe je buiten de stad de zorg goed kunt regelen. “Ameland is wel eens wat te bescheiden.”

Dossier De Stelp

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *