Verdacht materiaal in dijk gevonden: onderzoek nog niet afgerond

LEEUWARDEN – De aannemerscombinatie Van den Herik Jansma heeft eind vorige week de werkzaamheden aan het afgraven van de zoden van de dijk tijdelijk gestaakt vanwege verdacht materiaal die ze onder de zode aantrof. Vermoedelijk handelt het hier om asbest. Het onderzoek daarnaar is gaande en zal naar alle waarschijnlijkheid deze week worden afgerond. Eerst moet worden vastgesteld of het daadwerkelijk om asbest gaat. Daarna wordt besloten welke maatregelen verder nodig zijn en wordt er eventueel een onderzoek gestart naar de herkomst. Andere werkzaamheden, zoals stenen storten aan de dijkvoet, gaan gewoon door.

De verdachte deeltjes zijn in een klein gebied gevonden, in een smalle strook van zo’n 200 meter lang, in de dijk ter hoogte van de Pietje Miedeweg, en dan iets westelijk daarvan.

De zode wordt van de dijk geschept voor een grastransplantatie. Als de dijk is opgehoogd komt dezelfde zode weer op de dijk te liggen. De grasmat wordt zolang in een weiland aan de Tjetteweg neergelegd.

Wetterskip Fryslân kan nog niets zeggen over de eventuele vertragingen die dit oponthoud met zich meebrengt. Over de herkomst van het materiaal tast de dijkbeheerder nog in het duister.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *