Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Zonnepark Ameland nog geen gelopen race
BALLUM – Het park met zonnepanelen, dat gemeente Ameland op het vliegveld bij Ballum wil aanleggen, komt niet zonder slag of stoot door de raad. Maandagavond besprak de Amelander gemeenteraad samen met het college het plan dat voorziet in 10 hectare zonnepanelen die samen 6 megawatt kunnen opleveren. Het zou daarmee de grootste zonnepanelenweide van Nederland zijn. Het plan kan alleen worden uitgevoerd als er cofinanciers zijn die op hun beurt een stevige bijdrage van de gemeente eisen alvorens geld toe te zeggen. Ameland rekent op het Waddenfonds en hoopt dat de provincie wil bijdragen. De Amelander Energie Coöperatie (AEC) is bereid een miljoen in het project te steken. De gemeente moet garant staan voor de helft van de 6.9 miljoen.
Ameland hoopt met de zonnepanelenweide en met methaan brandstof panelen, die de stroomvoorziening op Ameland op peil moeten houden, twee projecten in huis te halen die voor Nederland als voorbeeld kunnen dienen.
De methaan brandstof panelen, die gas omzetten in elektriciteit en die een investering van de gemeente van nog eens bijna 3 ton vragen, kunnen in de gemeentelijke gebouwen staan en bij bedrijven. Zij moeten de onbalans op het elektriciteitsnet van Ameland opheffen, die kan ontstaan bij opwekking van zonnestroom. Een methaan brandstof paneel is een ketel met de afmeting van een koelkast. Convenantpartners van Duurzaam Ameland, NAM en Gasterra, doen mee en als dit project doorgaat wil netbeheerder Liander ook convenantpartner worden.
Piet IJnsen van Algemeen Belang Ameland vindt de plannen mooi, maar hij ziet de gemeente meer als voorwaarden schepper dan als participant. Bovendien wil IJnsen niet dat er grond dat door boeren wordt gebruikt wordt onttrokken.
Bert Cordes (CDA) maakt zich zorgen om de toeristen. Vinden die de zonnepanelen wel mooi, of blijven die weg vanwege de landschapsvervuiling?
Tonnie Overdiep (PvdA) staat achter de duurzame energieopwekking, maar benadrukt dat je moet beginnen bij het beperken van het verbruik van energie. Wat je niet verbruikt hoef je niet op te wekken. Overdiep doelt hiermee vooral op de tientallen terrasverwarmers die inmiddels boven vele terrassen op het eiland gloeien.
Of de gemeenteraad bereid is garant te staan voor een investering van 3.450.000 euro plus 288.000 euro, wordt in de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering bediscussieerd.
De AEC heeft een miljoen toegezegd voor de zonnepanelen, maar participeert niet in de methaan brandstof cellen. Die worden gestookt met fossiele brandstof – gas – en AEC werkt alleen met duurzame energie.
Ameland denkt nationale en internationale aandacht te trekken met de combinatie van de twee projecten. Burgemeester Albert de Hoop rekent er op dat het ecotoerisme een vlucht gaat nemen. Tevens oppert hij om ‘iets’ met deze energievoorziening te doen. Hij denkt aan een bezoekerscentrum op het vliegveld.