Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
“Zoiets nog niet eerder meegemaakt”

HOLLUM – Hij is 91 jaar en heeft al heel wat stormen meegemaakt, maar zoals die van afgelopen maandag, nee, zo erg was het nog nooit. De storm van 1953, die van de watersnoodramp, komt er nog het dichtste bij. Dat zegt Piet de Boer (Piet uut de Kuul) uit Hollum. De Boer kan zich diverse stormen herinneren: die van 1990 en die in de jaren 70. In 1953 ging het om een noordwesterstorm in combinatie met springtij. Door het tij en de windkracht werd het water opgestuwd en kwam het in de trechter van de Noordzee tot ongekende hoogtes. In die storm van 31 januari op 1 februari was het vooral Zeeland dat slachtoffer werd. Ameland had toen heel veel duinafslag, weet De Boer zich te herinneren. De iepen in de dorpen waren zestig jaar geleden aanmerkelijk dunner en jonger dan de gesneuvelde exemplaren van de oktoberstorm van afgelopen maandag. Bovendien was het winter en droegen de bomen geen blad. Er woei wel eens een boom om, maar de orde van grootte zoals we dat na de laatste storm zien is een unicum.
Als het een andere windrichting was geweest met springvloed, dan had het nog raarder kunnen gaan, zegt De Boer. De zuidwesterstorm van maandag was tegelijk met doodtij en dat is heel wat minder gevaarlijk dan springtij. Bij doodtij staan de zon en maan haaks ten opzichte van elkaar en verzwakken ze elkaars krachten. Dit levert minder hoge waterstanden op. Het is doodtij met eerste en laatste kwartier. Met volle en nieuwe maan staan zon en maan in één lijn en versterken ze juist elkaars krachten. Dan komen er hogere waterstanden voor. Storm samen met springtij kan een gevaarlijke combinatie opleveren, zoals die van de watersnoodramp in 1953.
De laatste storm heeft veel bomen geveld omdat de iepen nog redelijk veel blad droegen. De bladeren zijn windvangers. Niet alleen iepen maar ook fruitbomen en meidoorns hebben het loodje gelegd.
“Je kunt ook zien dat de bomen die nog staan een knoei hebben gehad,” zegt Piet de Boer, die een rondje over het eiland maakte om de schade met eigen ogen te aanschouwen. Veel iepen staan sinds de storm schever dan ze stonden en vertonen een verhoging van de aarde bij de voet. De Boer vermoedt dat ze een volgende storm niet zullen overleven.
>>> lees hier over de enorme windsnelheden in Noord Duitsland