Zeldzame zwarte zeehond in Pieterburen

PIETERBUREN – Zeehondencentrum Pieterburen blijkt opnieuw een zwarte zeehond te hebben opgevangen. Het diertje is samen met een groot aantal pups tijdens de winterstormen verweesd geraakt en opgevangen in Pieterburen. Tot grote verrassing van de verzorgers kwam er afgelopen week onder de witte babyvacht een pikzwarte zeehond tevoorschijn. Het diertje heeft melanisme, een zeldzame afwijking. Het centrum begint een genetisch onderzoek in samenwerking met Rijksuniversiteit Groningen. 

Zeehondencentrum Pieterburen heeft afgelopen maand zeer veel verweesde zeehonden opgevangen. Te midden van al deze drukte is er een wel heel bijzonder exemplaar opgedoken: een compleet zwarte zeehond. Nog nooit eerder was er een zwarte zeehond als witte zeehondenpup binnengebracht: Tot grote verrassing van de verzorgers kwam er bij het verharen een pikzwart zeehondje onder de witte vacht vandaan!

Het zeehondje, genaamd Walt, genoot al enige bekendheid en is de favoriet van velen op social media vanwege een aantal fotogenieke poses. Binnenkort, zodra hij uit de quarantaine-fase van de opvang is, zal Walt ook voor het publiek te zien zijn. Pieterburen kampt momenteel met een groot aantal huilers na de stormen en het hoge water van de afgelopen periode.

De zwarte vacht van Walt wordt veroorzaakt door melanisme, een genetisch afwijking waarbij er sprake is van een overexpressie van pigment. Melanisme is de tegenhanger van albinisme en is bijvoorbeeld ook bekend bij zwarte panters. Omdat er in de afgelopen vijftien jaar zo’n tien zeehonden zijn opgevangen met melanisme (waarvan 4 in de afgelopen 3 jaar) is het Zeehondencentrum een onderzoek gestart naar de verwantschap tussen deze dieren in samenwerking met de afdeling Mariene biologie van Rijksuniversiteit Groningen.

 lees hier meer over Melanisme en zwarte zeehonden

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *