Zadelrob Summer weer terug naar de Noordpool

PIETERBUREN – Woensdag 18 januari is de zeldzame zadelrob Summer weer vrijgelaten. Het dier werd begin oktober opgevangen door Zeehondencentrum Pieterburen en geadopteerd door Gasunie, Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) en Veltman Marine Service. De zadelrob is ver boven de kust van Ameland vrijgelaten in een koude golfstroom.

Summer is vernoemd naar het duurzaamheidsinitiatief Summerlabb, een initiatief van Jan Douwe Kroeske, van waaruit deze samenwerking tussen Zeehondencentrum, Gasunie en NAM tot stand is gekomen. Bij deze unieke ‘Summer-expeditie’ werd het dier op weg naar huis geholpen door de nieuwe boot van de Amelandse firma Veltman, de ‘Runner’ die normaal wordt ingezet bij de offshore operaties van NAM. Zadelrobben komen van nature voor in het Noordpoolgebied en Summer is dan ook vrijgelaten in een koude golfstroom met de hoop dat ze de weg weer terug vindt. Naar verwachting zal het zo’n 2 maanden duren voordat Summer van hieruit haar “thuis” weer heeft bereikt.

De zadelrob Summer werd 9 oktober op het wad in Den Oever aangetroffen. Ze woog 63 kilogram en was ernstig verzwakt. Na 3,5 maand intensieve zorg door het team van dierenartsen en verzorgers in Pieterburen is ze weer aangesterkt en op gewicht gekomen. Bij haar vrijlating woog ze 143 kilo. Het is zeer zeldzaam dat zadelrobben Nederlands water bereiken, de laatste keer was in 2006. Zadelrobben danken hun naam aan het kenmerkende donkere “zadel” op hun rug.

Het team in Pieterburen is trots op het feit dat zo’n bijzonder dier hersteld is. Inmiddels hebben zij hun handen vol aan alle huilers en verzwakte zeehonden die na de afgelopen stormen zijn binnengekomen, dus wordt er hard door gewerkt om ook hen binnenkort weer vrij te kunnen laten.

⇒ lees hier meer over de zadelrob

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *