Zeldzame zadelrob zwemt vanaf maandag voor webcam

PIETERBUREN – Het gaat goed met de zadelrob die is opgevangen door Zeehondencentrum Pieterburen. Zo goed, dat ze aanstaande maandag naar het grootste bad van Pieterburen verhuisd. Ze zal vanaf dat moment ook online te volgen zijn via een webcam. Op dit moment wordt er gezocht naar een geschikte manier haar weer vrij te laten in een noordelijke zeestroming.

Precies een maand geleden werd zadelrob “Harpie” verzwakt aangetroffen op het wad bij Den Oever. Zeer bijzonder, aangezien deze dieren normaal alleen in Arctische wateren voorkomen. Na enkele dagen strikte quarantaine en enkele weken in een groter bassin is ze goed aan het herstellen. Ze zal daarom worden verhuisd naar het grootste bassin wat het Zeehondencentrum kan bieden. Met haar lengte van 1.40 meter en gewicht van inmiddels ruim 70 kilo is dat ook nodig.

Het publiek krijgt hiermee op twee manieren een prachtig schouwspel: in dit bad is “Harpie” zowel onder als boven water te zien. Daarnaast zal ze via een webcam op de website te volgen zijn. Aangezien zadelrobben  gewend zijn aan de uitgestrekte en stille ijsvlaktes van het Arctisch gebied zijn ze zeer stressgevoelig. Het Zeehondencentrum treft dan ook extra maatregelen om het dier rust te geven.

Zadelrobben worden zo genoemd vanwege het kenmerkende donkere “zadel” op hun rug. Als jong worden zij compleet wit geboren en worden daarom op grote schaal bejaagd in landen als Canada. Deze zadelrob is om onbekende reden uit koers geraakt. Vroeger kwam het vaker voor dat deze dieren de Noordzee bezochten.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *