Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Waddenvereniging wil dat Minister ingrijpt bij gaswinning NAM
HARLINGEN – De bodemdaling tussen Ameland en het vasteland is voor het tweede jaar anders en sneller verlopen dan door de NAM voorspeld. De Waddenvereniging vraagt Minister Kamp dringend per brief om zo snel mogelijk in te grijpen bij de gaswinning door NAM onder de Waddenzee.
De NAM mag nu nog gas onder de Waddenzee winnen mits er een ‘hand aan de kraan’ zit om de winning te stoppen of verminderen als de natuur dreigt te beschadigen. De Tweede Kamer echter heeft de regering in april van dit jaar per motie laten weten sterke twijfels te hebben over de effectiviteit van het zogenaamde ‘hand aan de kraan principe’.
De Waddenvereniging constateerde dat de onafhankelijke commissie die de gaswinning onder het Wad controleert, voor het tweede jaar achtereen een onverklaarbare en forse bodemdaling onder de Waddenzee rapporteert. Minister Kamp heeft nu het laatste rapport van die commissie ook gezien en deze aan de Tweede Kamer gestuurd, zonder erbij te vermelden wat hij gaat doen om (verdere) schade aan het gebied te voorkomen. Een onverklaarbare bodemdaling van 5 cm in één jaar is fors. En ook het jaar daarvoor daalde de bodem onder de Waddenzee in het zelfde gebied. De Minister ziet ondanks dat geen reden om in te grijpen. De Waddenvereniging vindt dit ontoelaatbaar en vraagt de Minister om de winning te stoppen en zeker geen nieuwe winningen meer toe te staan zoals de NAM van plan is bij het Friese dorpje Ternaard.
Nederlands mooiste natuurgebied is zo bijzonder, omdat dagelijks een groot deel van de bodem droog valt. Bodemdaling en zeespiegelstijging kunnen deze fragiele balans verstoren en hebben daarmee een grote invloed op het voortbestaan van de unieke natuurwaarden in de Waddenzee.
Minister Kamp beloofde in mei aan de Tweede Kamer dat verdere bodemdaling onder de Waddenzee voor de regering reden zal zijn om direct via ‘de hand aan de kraan’ in te grijpen. Berkhuysen: De bodem daalt meer dan verwacht, niemand weet hoe dat komt en toch mag NAM gewoon doorgaan en straks misschien zelfs nog meer gas onder dit gebied weghalen. Dat is zijn twee goede redenen voor de Waddenvereniging om alarm te slaan.”