Kleine achtarm op Ameland

HOLLUM – Op woensdag 26 oktober is op het Zuidwesterstrand bij Hollum een levende kleine achtarm gevonden. Deze kleine versie van de bekende octopus is zeldzaam in de zuidelijke Noordzee. De vorige vondst in Nederland was vijf jaar geleden. Deze kleine achtarm is gevonden door de familie Dam van zorgboerderij de Suudwester. Na het maken van de foto is het vrouwelijke dier terug in zee gezet.

Kleine achtarmen zijn te herkennen aan de duidelijke naad tussen rug en buik, en aan een enkele rij zuignappen op een arm. Een octopus heeft twee rijen zuignappen op een arm. Kleine achtarmen kunnen bliksemsnel van kleur veranderen, maar normaal zijn ze oranjebruin. Ze jagen op krabben, garnalen en andere kreeftachtigen. De kleine achtarm komt voor langs de kusten van de noordoostelijke Atlantische Oceaan en in de Middellandse Zee. De octopus heeft een meer zuidelijke verspreiding en is nog zeldzamer in de Noordzee. 

Omdat alle armen hetzelfde eruit zien, moet het wel een vrouwtje zijn. Een mannetje heeft één afwijkende arm, die een rol speelt bij de paring. In de zuidelijke Noordzee komen voornamelijk vrouwtjes voor. De mannetjes blijven liever op diepten van 50-100 meter.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *