Zeldzame zadelrob opgevangen in Zeehondencentrum Pieterburen

PIETERBUREN – Zeehondencentrum Pieterburen heeft een zeldzame zadelrob opgevangen. Dit is zeer bijzonder, want deze dieren leven van nature rond de Noordpool. Het gaat om een vrouwtje dat ernstig verzwakt werd gevonden in Den Oever. De komende dagen zal haar toestand nauwlettend in de gaten worden gehouden door het team in Pieterburen.

Zondagmiddag werd het dier verzwakt aangetroffen op het wad bij Den Oever. In eerste instantie werd de zadelrob gemeld bij dierenambulance Hollands Kroon. Aangezien zij een training hebben gehad in Pieterburen wisten zij meteen hoe te handelen en hebben zij Zeehondencentrum Pieterburen ingeschakeld. Met vereende krachten werd de zeehond uit haar benarde positie op het wad bevrijd.

In Pieterburen aangekomen bleek het om een ernstig verzwakt vrouwtje te gaan van zo’n 1,40 meter lang en 60 kilogram. Zadelrobben van een dergelijke grootte horen al gauw 160 kilogram te wegen, zij is dus ernstig ondervoed en verzwakt. De komende dagen zal haar toestand dan ook nauwlettend in de gaten worden gehouden door het team van dierenartsen in Pieterburen.

Zadelrobben worden zo genoemd vanwege het kenmerkende donkere “zadel” op hun rug. Als jong worden zij compleet wit geboren en worden daarom ook op grote schaal bejaagd in landen als Canada. Zij leven normaal gesproken rond de Noordpool. Deze zadelrob is dan ook om ongekende reden uit koers geraakt. Vroeger kwam het vaker voor dat deze dieren de Noordzee bezochten.

Zeehonden uit het Arctisch gebied kunnen het zeer besmettelijke zeehondenvirus bij zich dragen wat in 1988 en 2002 50% van de populatie zeehonden in Nederland het leven kostte. Het dier wordt daarom ook in quarantaine gehouden in Pieterburen en zal nog niet te zien zijn voor publiek. Via de social media is het dier wel te volgen.

⇒ lees hier meer over Zeehondencentrum Pieterburen

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *