Zeldzame Zadelrob in Pieterburen

PIETERBUREN – Zeehondencentrum Pieterburen heeft vorige week een zeldzame zadelrob opgevangen. Dit is zeer bijzonder, want deze dieren leven van nature rond de Noordpool. Het dier zat enkele dagen in quarantaine. Vrijdag 14 oktober is zij verhuisd  naar een groter verblijf, waar ze ook te zien is voor publiek.

Zondagmiddag 9 oktober werd het dier verzwakt aangetroffen op het wad bij Den Oever. In eerste instantie werd de zadelrob gemeld bij dierenambulance Hollands Kroon om uiteindelijk in Pieterburen terecht te komen. Hier zat het dier enkele dagen in quarantaine, omdat ze een gevaarlijk virus bij zich had kunnen dragen. Onderzoek heeft dit nu uitgesloten, waardoor ze verplaatst kon worden naar een groter bassin.

Het vrouwtje is echter nog wel zwak en erg stressgevoelig. Daarom treft het Zeehondencentrum extra maatregelen om het dier rust te geven. Iedereen is dan ook welkom het dier te bekijken, maar er wordt gevraagd rustig te blijven en een deel van het terrein zal worden afgezet.

Zadelrobben

Zadelrobben worden zo genoemd vanwege het kenmerkende donkere 'zadel' op hun rug. Als jong worden zij compleet wit geboren en worden daarom ook op grote schaal bejaagd in landen als Canada. Deze zadelrob is dan ook om onbekende reden uit koers geraakt. Vroeger kwam het vaker voor dat deze dieren de Noordzee bezochten.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *