SOS Dolfijn brengt kleine walvis terug naar zee

HOLLUM – De op Texel gestrande bruinvis Sven, die 7 maanden in het opvangcentrum van SOS Dolfijn verbleef, is gisteren teruggebracht naar zee. Gisterochtend werd Sven met de speciale dolfijnambulance van SOS Dolfijn naar Lauwersoog gebracht, waar de reis per boot werd voortgezet. Boven de Waddeneilanden is de kleine walvis losgelaten. Sven zwom direct zijn vrijheid tegemoet. Voor de medewerkers en vrijwilligers van Stichting SOS Dolfijn was dit de kroon op het werk. 

Bruinvis Sven 

Bruinvis Sven werd op 19 maart op het wad aan de oostkant van Texel gevonden. Het vermagerde en gewonde dier werd door passerende toeristen opgemerkt. Medewerkers van Ecomare hebben de bruinvis van het wad gehaald en vervoerd naar de vaste wal, waar het dier kon worden overgedragen aan het noodteam van SOS Dolfijn. In het opvangcentrum van de Stichting kreeg Sven de hulp die hij nodig had en werd hij 24/7 door medewerkers en vrijwilligers verzorgd. Sven werd behandeld voor diverse medische problemen waaronder een longworminfectie en zweren in zijn slokdarm. Bij binnenkomst had Sven ook een bijtwond aan zijn staart, veroorzaakt door een grijze zeehond. Ook deze wond had lange tijd behandeling nodig. Hoofd Opvang Jolanda Meerbeek: “Het was een lange periode die Sven nodig had om volledig te herstellen. Nadat we hem overboord hadden geplaatst konden we goed zien hoe hij langzaam de diepte in zwom. Prachtig! Hier doen we het allemaal voor!” 

SOS Dolfijn 

SOS Dolfijn is het enige opvangcentrum voor walvisachtigen in Noord-Europa. De Stichting komt in actie voor bruinvissen en dolfijnen die voor de Nederlandse, Duitse, Belgische en Noord-Franse kust in nood verkeren en zet zich in voor een brede bescherming van walvisachtigen in de Noordzee. Middels een samenwerking met wetenschappers doet SOS Dolfijn meer kennis op over bruinvissen. Dit zorgt ervoor dat er betere methoden worden ontwikkeld om walvissen te beschermen. De kennis die de Stichting over deze dieren heeft, wordt ook door middel van educatie op scholen en evenementen verspreid. 

Svens bassingenoot

Sven deelde het bassin in het opvangcentrum van SOS Dolfijn de afgelopen maanden met bruinvis Nena. Zij spoelde twee weken eerder dan Sven aan op de Duitse kust. Helaas kon Nena nog niet mee terug naar zee vandaag omdat zij nog behandeld wordt tegen een hardnekkige longontsteking. Ondanks dat de twee goed met elkaar overweg konden, zal Sven zich nu prima weer alleen kunnen redden in zee. Bruinvissen leven in het wild namelijk zowel solitair als in kleine groepjes. Nena is de laatste bruinvis op de huidige locatie van de stichting. De stichting maakte eerder dit jaar bekend de locatie in Harderwijk te gaan verlaten per 31 december 2016 en is op zoek naar een nieuwe vestigingslocatie. 

Bekijk onderstaande video om te zien hoe de vrijlating eraan toeging.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *