Waddenzeedijk bij Zwarte Haan, Holwerd en Wierum weer veilig

LEEUWARDEN – De Waddenzeedijk ter hoogte van Zwarte Haan, Holwerd en Wierum is weer veilig. Over een traject van 13 kilometer heeft Heijmans de dijk de afgelopen maanden verbetert met een laag Elastocoast. Innovatief en natuurvriendelijk materiaal dat de dijk ook de komende 50 jaar duurzaam beschermt tegen erosie en hoogwater. Het werk was nodig omdat de dijk niet meer voldeed aan de wettelijke veiligheidseisen van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. 

Woensdag 14 september geeft dagelijks bestuurder Bé de Winter van Wetterskip Fryslân de dijk symbolisch terug aan de wethouders van de betrokken gemeenten: Nel Haarsma (Het Bildt), Jaap Hijma (Ferwerderadiel) en Pytsje de Graaf (Dongeradeel). Hiermee is de afronding van deze dijkverbetering een feit. 

Bé de Winter: ‘Dankzij de goede samenwerking met de omgeving en de innovatieve aanpak hebben we deze dijkverbetering in een kortere periode, tegen lagere kosten en met minimale hinder voor omgeving en natuur uitgevoerd.’ Roeland Hillen, directeur van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma: ‘ De komende jaren wordt er in heel Nederland meer dan 1100 km aan dijken en 256 sluizen en gemalen versterkt. Ons land staat voor de grootste dijkversterkingsoperatie ooit. Dat lukt alleen met een nieuwe kijk op de Nederlandse dijk. Het moet sneller, slimmer en efficiënter. De verbetering van de Friese Waddenzeedijk met Elastocoast is hierin een voorbeeld voor de rest van Nederland.’ 

Educatieprogramma Kijk op dijk 

Om kinderen bewust te maken van het belang van de strijd tegen het water heeft het waterschap de scholen in de omgeving gratis lesmateriaal en een excursie aangeboden. Aan het einde van deze maand zijn ruim 500 kinderen rondgeleid op de Waddenzeedijk langs de Friese kust. Kijk hiervoor op de website.

Werken aan een veilig Fryslân 

Op dit moment verbetert Wetterskip Fryslân 21 kilometer dijk om de voeten in Fryslân en het Groninger Westerkwartier ook in de toekomst droog te houden. De Waddenzeedijk op Ameland en de IJsselmeerdijk ten westen van Lemmer. Binnen het Hoogwaterbeschermingsprogramma rondde het waterschap inmiddels tien projecten af. Ook in de toekomst blijven ze werken aan de dijk. Want werken aan water is nooit klaar!

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *