Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Zeeschildpad aangespoeld op Texel
“We komen al meer dan veertig jaar op Texel, maar dit hebben we nog nooit meegemaakt” zeiden de vinders, toen ze Ecomare belden dat ze een zeeschildpad op het strand hadden aangetroffen. Dat is ook niet gek, want het is heel uitzonderlijk dat deze diersoort op onze kust belandt. Het bleek om een onderkoelde jonge, dikkopschildpad te gaan. Het dier blijft tot donderdag 25 januari bij Ecomare en verhuist dan naar de opvang in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam.
Een andere naam voor de dikkopschildpad is onechte karetschildpad. De Latijnse naam is Caretta caretta. Het is een grote soort zeeschildpad, maar het gevonden individu is nog jong en dus vrij klein. Hij weegt 1,3 kilo, zijn schild is 20 cm lang. Het is op zich een soort die zich wel redt in kouder water, maar de Noordzee hoort niet tot zijn normale verspreidingsgebied. De Middellandse Zee en de kust voor Marokko zijn de dichtstbijzijnde plekken waar deze soort voorkomt. Toch zijn er deze winter al een aantal dikkopschildpadden op de Nederlandse stranden gevonden en opgevangen in Blijdorp.
Diergaarde Blijdorp heeft de benodigde vergunningen, de expertise én de faciliteiten om zeeschildpadden op te vangen. Dierverzorger Jarco Havermans heeft dan ook direct contact opgenomen met zijn collega’s in Rotterdam. Op hun advies wordt het dier koel gehouden, onder in zeewater gedrenkte lappen. Het opwarmen moet heel voorzichtig gebeuren, daarmee wordt gewacht tot hij in Blijdorp is. Om het dier te ondersteunen, hebben de dierverzorgers van Ecomare hem onderhuids vocht met glucose toegediend. Jarco brengt de schildpad morgen naar Rotterdam.
Ecomare heeft één keer eerder een dikkopschildpad opgevangen. Dat was in 2008. Het aantal meldingen van dikkopschildpadden in Nederland is dit jaar uitzonderlijk hoog. Voorheen kwam het maar eens per paar jaar voor. Of dit toeval is of een trend gaat worden, moet de toekomst uitwijzen.
Foto (C): Ecomare, Xander de Gruil