Zeepaardjesgeluk in Natuurcentrum

NES – In het Natuurcentrum Ameland bloeit zeepaardjesgeluk. In het aquarium zijn op 23 augustus zeepaardjes (Hippocampus  hippocampus) geboren. De geboorte van kortsnuitzeepaardjes in gevangenschap komt vaker voor. Op 12 augustus werden in Artis in Amsterdam honderden zeepaardjes geboren. Diergaarde Blijdorp verwelkomde op 30 juni 2008 kleine zeepaardjes en maakte er een filmpje van dat op deze pagina te zien is.

 

In mei 2007 kreeg het Natuurcentrum twee vrouwtjes kortsnuitzeepaardjes aangeboden die in de netten van een garnalenkotter waren terechtgekomen. Op 8 juli van dit jaar kwam er een mannetje bij. Na paring in het aquarium van het  Natuurcentrum bleek het mannetje zwanger te zijn. Het vrouwtje legt de eieren en het mannetje draagt de eitjes in een broedbuidel en verzorgt de jongen. De draagtijd van een kortsnuitzeepaardje is ongeveer vier weken.

De jonkies zijn inmiddels zo'n 1,5 cm. groot en hebben al wat kleur gekregen. Van de 35 pasgeborenen zijn er nog 8 over, vertelt Jan Kienstra van het Natuurcentrum. Door schade en schande hebben de museummedewerkers moeten leren wat de beste manier is om de baby zeepaardjes in leven te houden. Eenmaal uit de buidel van papa lopen ze gevaar, zelfs in een aquarium zonder andere enge beesten. Het blijkt dat moeder zeepaard afziet van moedergevoelens. Ze kan zelfs kannibalistisch worden en haar eigen jongen opvreten.

Kienstra maakte een waterbox, waarvan hij dacht dat de kleintjes er veilig in konden opgroeien. Aan de zijkanten maakte hij gaatjes voor de watercirculatie. Tot zijn schrik zag hij moeder zeepaardje menig jong via zo'n gaatje naar binnen zuigen.

Inmiddels heeft hij voor dit prototype waterbox een vervanger geconstrueerd, waar nog wel gaatjes in de zijkanten zitten, maar met gaas ervoor. Opzuigen kan dan niet meer.

 

Binnenkort  kan de verbeterde versie van de waterbox in gebruik worden genomen, want mannetje kortsnuitzeepaardje heeft de buidel alweer vol met nieuwe jongen.

 

 

 

>>>kijk voor twee zeepaardjefilmpjes van de Amelander zeepaardjes op YouTube Persbureau Ameland, te vinden via de Links pagina onder de Y van You


© Persbureau Ameland 2009,

op dit artikel rust copyright.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *