Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Zeehond met groen achterlijf van Vlieland
HOLLUM – Eind januari trof een jutter op het strand ter hoogte van paal 3 een zeehond aan met een groen achterlijf. Het betreft een gewone zeehond, een jong dier. Hij ziet er wat dunnetjes uit en de kleur op zijn achterlijf zou erop kunnen wijzen dat het dier in de zeehondenopvang heeft gezeten en is gemerkt om hem van andere dieren te kunnen onderscheiden.
Wat betekent dat groene merkteken?
Zeehondencentrum Pieterburen geeft het antwoord.
De EHBZ-ers (vrijwilligers van Eerste Hulp Bij Zeehonden) markeren soms dieren om ze te observeren. Dan kan met zekerheid gekeken worden dat het om hetzelfde dier gaat. Op Vlieland worden dieren met groen gemarkeerd. Dit betreft waarschijnlijk een zeehondenpup die enige tijd op Vlieland gevolgd is door de EHBZ om diens toestand in de gaten te houden.
De vrijwilligers markeren een grijze zeehondenpup op het strand, die niet persé hulpbehoevend is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het dier op de terugkeer van zijn moeder wacht (en deze ook nog terugkomt), of de pup is bijvoorbeeld al afgespeend en dan wordt gekeken hoe zijn conditie is. In het geval dat de moeder niet terug komt en de conditie niet goed genoeg is om het zelf te redden, dan wordt een zeehond overgebracht naar de opvang.
Mocht iemand een zeehond ‘met een kleurtje’ tegenkomen, dan kunnen ze altijd contact opnemen met het Zeehondencentrum Pieterburen (0595-526526). Daar overleggen ze dan de toestand en locatie met de lokale/betreffende EHBZ-ers.