Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Zeegras terug in Waddenzee
DEN HELDER – Het project om zeegras te herstellen in de Waddenzee van de Waddenvereniging en Rijkswaterstaat is succesvol. Het zeegraszaad is afgelopen najaar door middel van een speciale techniek uit de Verenigde Staten uitgezaaid op drie proefvelden. Op alle drie de velden is nu zeegras gevonden. Zeegras vergroot de kraamkamerfunctie van de Waddenzee. Commerciële vissoorten als platvis en haring leggen er hun eitjes. Jonge vissen verstoppen zich graag tussen de stengels. Daarnaast werkt zeegras als natuurlijk klimaatbuffer. Doordat het zand vasthoudt kan de wadbodem beter meegroeien met een stijgende zeespiegel.
Door de strenge winter en vooral de ijsgang die dat tot gevolg had, waren de experts bezorgd of er zeegras zou opkomen. Dat er zeegras staat, bewijst dat de methode succesvol is. Exacte aantallen en dichtheden zijn nog niet bekend. Het zeegras is nog erg klein en jong. Mogelijk is er nog gras aan het ontkiemen. De velden kunnen daardoor ook nog niet betreden worden voor metingen. Uiteindelijk is het doel dat 7% van het veld bedekt is met zeegras. Dat is ongeveer 2,5 plant per vierkante meter. De locaties in de Nederlandse Waddenzee zijn in overleg met Deltares en de Radboud Universiteit Nijmegen bepaald. Op iedere locatie, Balgzand, onder Schiermonnikoog en Uithuizerwad, zijn 180 drijvende zeegraszaadzakken opgehangen.
Of het zeegras nu definitief terug is, is nog niet te zeggen. Dit najaar vindt er nog een tweede oogst in Duitsland en zaaironde in Nederland plaats. Er worden dan nog eens drie nieuwe velden gezaaid. Dit gebeurt door middel van drijvende zeegraszaadzakken. Het zaad rijpt in de stengels en zakt na rijping door de mazen van de zak naar de bodem. Na ongeveer zes weken is al het zaad losgelaten en worden de zakken weggehaald. Hierdoor kan tegen geringe kosten een veel groter oppervlak worden bereikt. Dit lijkt een belangrijk succesfactor. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een stabiel zeegrasveld een oppervlakte van minimaal 1 hectare moet hebben.
Voor 1930 stond een groot deel van de Waddenzee vol met zeegras. Door de afsluiting van de Zuiderzee en een ziekte is groot zeegras nu nagenoeg verdwenen uit de Nederlandse Waddenzee. Rijkswaterstaat en de Waddenvereniging willen het zeegras terugbrengen. Dit is een maatregel vanuit de Europese Kaderrichtlijn Water.
Bron: Waddenvereniging