Zee van Tijd

Een tikkeltje ervaring in de horeca en dan een eigen zaak beginnen. Maaike Boerkamp (29) en Nicole van Barneveld (30) leveren deze prestatie in Nes. Sinds Pasen is hun Grand café open. Waar men voorheen zich kon verlustigen aan de 7 Zonden kun je nu eten en drinken in Zee van Tijd.
wat anders
Nicole werkte vorig jaar enkele maanden in een strandpaviljoen op Ameland. ‘Best wel lekker, die horeca. Werken op een eiland en lekker op het strand.’ Ze kent het eiland omdat haar ouders er sinds anderhalf jaar wonen. Van Barneveld was office manager voor ze eigenaar van Zee van Tijd werd. Maaike Boerkamp, haar compagnon, heeft de afgelopen jaren als intercedente bij Tempo Team gewerkt. Daarvoor werkte ze vijf jaar in de horeca. Beide dames ‘wilden wel wat anders’ en toen het pand aan de Rixt van Doniastraat beschikbaar kwam staken ze de hoofden bij elkaar en bespraken de plannen.
wad is de zee
wad wordt het eiland
even een hapje met z’n twee
zee is zon, zee wordt strand
organisatorisch onderlegd
‘In welke branche je ook begint, als je organisatorisch maar onderlegd bent’, zegt Nicole. Vrienden verklaarden de twee voor gek. ‘Weinig horeca ervaring en dan denken ze dat ze het wel kunnen, zeiden ze tegen ons’. Met hard werken, enthousiasme, een goed concept en een goed team gaan de twee het redden. Het concept is aan de keukentafel in Utrecht uitgedacht. Twee bevriende ontwerpers hielpen bij de uitvoering. ‘Als wij uit eten gaan willen we lekker zitten, niet weggekeken worden omdat er nieuwe gasten komen. Dat is ons uitgangspunt. De uitstraling van de zaak moet fris zijn maar niet zo trendy dat het steriel gaat worden.’ Nicole en Maaike hebben veel om zich heen gekeken en lang gefilosofeerd en overlegd over de wensen en mogelijkheden.
het concept klopt
Veel deden ze zelf. Het houtmozaïek als wandbekleding is van Nicoles hand. De foto op het scherm voor de WC deuren is van Maaike. Een vriend maakte de houten banken en de barverlichting. Zee van tijd is licht en fleurig geworden. Roomwitte balken onder het lichte plafond hangen boven houten vloerdelen. Een beton grijze ruwe muur staat naast een houten wand in warme kleuren. Blankhouten banken tegen een oranje rode achtergrond halen het stille moment van de zonsondergang dichterbij. Een uitgekiende eenheid van verschillende kleuren en materialen maken van Zee van Tijd een aangename pleisterplaats. ‘Het moet er ontspannen en gezellig uitzien. Het moet ook iets van ons zijn,’ zegt Nicole. ‘Het plaatje is compleet, het totaal klopt. Het interieur, de kaart, het servies, het is in harmonie. Dat stralen we zelf ook uit.’
En wie in Zee van Tijd even de handen wil wassen zoekt achter de glazen wand met zeegezicht het bordje Vrouw w.zee of Man w.zee. Net even anders in Zee van tijd.
wad is tijd
wat is water
een drankje is wat een mens verblijdt
tijd is nu, tijd wordt later
werken op een eiland
Het Zee van Tijd team is jong. Drie koks werken achter de schermen, waarvan Rob Fox (27) de chef kok is. Fox is van huis uit slager. Hij voelt zich helemaal thuis in de keuken. ‘Mijn vrienden zeiden nog dat ik me moest opgeven voor het TV programma “Herman zoek chef”, maar werken op een eiland sprak me meer aan dan bij Herman in Amsterdam.’ Fox heeft de afgelopen 6 jaar in uiteenlopende restaurants gewerkt. Van buffetrestaurant tot restaurant met een ster. Hij heeft goed rondgekeken wat de horeca in Nes doet. In Zee van Tijd wil Rob het net iets anders presenteren. ‘We werken met verse producten en maken bijna alles zelf: soepen, sausen, tapenades en nog veel meer. De gewone dingen willen we net iets anders brengen.’ De kaart is Nederlands, Frans, Italiaans en het verre Oosten door elkaar. ‘We proberen aan iedereen te denken. Het moet toegankelijk zijn.’
Zee van Tijd doet ook aan catering. Wat er allemaal kan? De gast mag het zeggen. ‘Ik kan goed improviseren’. Rob zet zonder problemen een buffet bij je in de achtertuin.
welkom in ‘zee van tijd’.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *