Bob Rijpstra

Meer dan meester
Bob Rijpstra 25 jaar openbare onderwijzer

De datum van zijn 25 jarig ambtsjubileum is feitelijk meer dan een half jaar geleden. Toen zat hij met zijn rug. Een hernia plaagde hem al heel lang en eindelijk was Bob geopereerd.
Op een mooie voorjaarsdag in mei viert Bob Rijpstra samen met alle kinderen van het openbare basisonderwijs op Ameland zijn 25 jarige meesterschap.
Zesentwintig jaar gelden begon de jonge leerkracht op de Kardinaal de Jongschool als invaller. Een half jaar later had hij als ervaren schoolmeester zijn eerste vaste baan bij de openbare lagere school in Hollum. Dat was in de oude school aan de Schoolstraat. Rijpstra stond voor de klassen 3 en 4. Vlak voor de basisvorming van het onderwijs werd de nieuwe school in 1984 gebouwd. Wat lagere school was werd basisschool. Bob stond voor de groepen 3 en 4. Dat heeft hij 18 jaar gedaan.

Beroepsmilitair
Als jongetje wist Bob al dat hij schoolmeester wilde worden. Als jonge knaap verruilde hij dat idee voor iets dat hem nog spannender leek: beroepsmilitair. Enkele jaren later kwam hij daar radicaal van terug en werd toch onderwijzer. “Omgaan met kinderen vind ik fantastisch”, zegt Bob, die nog steeds gelukkig is met zijn keuze van toen. “Ik heb niet alleen voor de klas gestaan en niet alleen op De Schakel gewerkt. Daar zijn heel veel nieuwe dingen bij gekomen.” Bob volgde cursussen en opleidingen. Hij bekwaamde zich in de ICT en werd de computer man van de school. Hij is remedial teacher geworden en IBer, interne begeleider en volgde daartoe de nodige scholing. De technische kant van de ICT spreekt hem aan, werken met individuele leerlingen als remedial teacher vindt hij geweldig en beleidsmatig bezig zijn als IBer beschouwt hij als interessant en waardevol. Bovendien werkt hij met hart en ziel mee in de Medezeggenschapsraad. Bob vindt het ook heerlijk dat hij bovenschools kan werken. Hij werkt niet alleen in De Schakel in Hollum maar ook op ’t Ienster in Ballum.  

Dieptepunt
Een tijd lang zag je Bob heen en weer rijden tussen drie openbare basisscholen. Enkele jaren geleden heeft hij zich ingezet om OBS ’t Honnedun in Nes open te houden. Ouders en toenmalige collega’s op ’t Honnedun hadden daar jarenlang voor gestreden. Het spijt hem nog steeds dat dit niet is gelukt. Hij beschouwt het als het dieptepunt in zijn loopbaan.

Hoogtepunten
Gelukkig staan daar hoogtepunten tegenover. Bob Rijpstra noemt de bouw van de nieuwe school in Hollum. Rijpstra is zeer tevreden met de nieuwe bestuurscommissie openbaar onderwijs Ameland. “Eindelijk is er een bestuurscommissie en is de betrokkenheid van het bestuur bij het openbare onderwijs vergroot.” Meer dan enthousiast is hij over de oudergroep die met vereende krachten later de school tot twee keer toe opknapte. “Stukadoren en schilderen, van alles hebben ze gedaan. De ouders gingen zelf naar IKEA en zochten de spullen uit. Het team was daar slechts zijdelings bij betrokken.” Bob roemt de betrokkenheid van de ouders. “Ouders zijn in de loop van de jaren kritischer en ook meer betrokken geworden. Dat vind ik fijn, want ouders laten wel een gedeelte van de opvoeding van hun kinderen aan anderen over.”
Bob Rijpstra en echtgenote Loes Metz werden op 10 mei door alle kinderen van De Schakel en ’t Ienster thuis verrast met een enorme optocht van verklede en muziek makende kinderen. Het feest begon in Ballum. De kinderen van ’t Ienster waren met een speciale trein van Ballum naar Hollum gereisd. Het feestprogramma werd voortgezet in OBS De Schakel en meester Bob was feestvarken van de dag.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *