Yad Vashem medaille op Ameland

NES – “Ik heb nog niet alle indrukken op een rijtje.” Dat zegt Anne de Jong, achterneef van Kardinaal de Jong, aan wie maandag 19 september de oorkonde en Yad Vashem medaille werd overhandigd. Anne de Jong was met zijn neef Joop de Jong naar Utrecht gereisd om de penning namens de familie in ontvangst te nemen. Meer achterneven en achternichten waren daarbij aanwezig en ook pastoor Henk Nota van Ameland.

Het was een indrukwekkende dag, zegt Anne de Jong. “De Joodse gemeenschap draagt een zware erfenis mee. Op zo'n dag die in het teken staat van de shoah, de jodenvervolging, komt dat weer aan de oppervlakte. Indringende getuigenissen van vervolging en het tonen van moed. De opperrabijn die sprak over de moedige kardinaal. Dan heb je het kippenvel op de rug staan, wetende dat het in andere landen anders ging.”

De medaille en het getuigschrift zijn meegegaan naar Ameland. De familie gunt de medaille een plaatsje in de kerk. “Als het kerkbestuur dat ook wil zouden we dit eretekenen een plaatsje in de Sint Clemenskerk willen geven. In de buurt van het grote herdenkingsraam,” zegt Anne de Jong.

→ lees hier 19 september 2022 – Achterneven Kardinaal de Jong ontvangen Yad Vashem

→ lees hier over de drie namen van Ameland in de Eremuur

→ lees op het Ameland Boeken blog over boeken die zijn verschenen over de Sint Clemensparochie en Kardinaal de Jong. Onder meer van de hand van Henk Nota.

→ lees hier over Kardinaal de Jong

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *