Achterneven Kardinaal ontvangen Yad Vashem

NES – Pastoor Henk Nota uit Nes was vandaag samen met Joop en Anne de Jong in Utrecht in het Paushuize aanwezig bij de uitreiking van de oorkonde en Yad Vashem medaille die kardinaal Johannes de Jong (1885-1955) verdiende.

Op 1 februari kreeg de kardinaal, die in Nes op Ameland geboren is, de Yad Vashem postuum toegekend. Vandaag was de dag dat de ambassadeur van Israël in Nederland, Modi Ephraim, de oorkonde en medaille uitreikte aan achterneven Joop en Anne de Jong. Achternichten Karin, Margreet, Gerda en Jacgqueline en achterneef Jaap waren daar ook bij aanwezig.

Yad Vashem

De Yad Vashem-onderscheiding ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’ wordt toegekend aan niet-Joden die zich in de Tweede Wereldoorlog tegen de Jodenvervolging hebben verzet en daarbij grote risico's voor zichzelf hebben genomen.

In Nederland hebben bijna 6000 mensen de onderscheiding, vaak postuum, gekregen. Zo werd Miep Gies geëerd en kregen Majoor Bosshard, Hannie Schaft, Gerrit van der Veen en Godfried Bomans de Yad Vashem-onderscheiding.

Al hun namen zijn bijgeschreven op de Eremuur in de Tuin der Rechtvaardigen van Yad Vashem in Jeruzalem. Yad Vashem, dat ‘gedenkteken’ en ‘naam’ betekent, is de officiële staatsinstelling van Israël voor het herdenken van de Joodse slachtoffers van de Holocaust en de redders van Joden.

In die Eremuur komt nu de naam te staan van de op Ameland geboren Jan de Jong, die Johannes de Jong, ‘IJzeren Jan van Ameland’ en ‘oorlogskardinaal’ wordt genoemd. In de oorlogsjaren ’40 – ’45 was hij nog aartsbisschop. Hij werd in februari 1946 kardinaal.

In diezelfde Eremuur in Jeruzalem staan nog twee Amelander namen, ook al zijn die veel minder bekend: Harm Ordelman en Alida Ordelman-Branse. In 2010 werden zij postuum geëerd in Yad Vashem vanwege hun hulp bij de onderduik van een joods meisje.

→ lees hier over de drie namen van Ameland in de Eremuur

→ lees op het Ameland Boeken blog over boeken die zijn verschenen over de Sint Clemensparochie en Kardinaal de Jong. Onder meer van de hand van Henk Nota.

→ lees hier over Kardinaal de Jong

→ Lodewijk Born van het Friesch Dagblad maakte foto's van de uitreiking en schreef erover in de krant. Lees hier wat er in het Friesch Dagblad staat

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *