Wrak op wad thuisgebracht

HOLLUM – Wadloopgids Lammert Kwant kwam zondag 15 december met een groepje wadlopers een wrak tegen. Het lijkt op de overblijfselen van een sloep. De restanten liggen ongeveer een kilometer ten zuiden van de Pietje Miedeweg, na de Feugelpôlle op het wad.

Kwant was het nog nooit eerder tegengekomen en hij vermoedt dat het met de laatste stormen boven het zand uit is gewoeld.

We deden een oproep om informatie en Teake Brouwer belde met het verhaal.

Het zal 1947 zijn geweest, zegt Brouwer (later blijkt uit een krantenartikel uit het archief van de LC dat het 1948 was). Hij was een jaar of twaalf en woonde met z'n familie op de Grie. Zijn vader en de boerderij staan bekend als de Grieboer. Tijdens een storm in 1948 strandde een Deense sloep met een complete huishouding. Vader, moeder, twee dochters van ongeveer 15 en 17 en een zoon van een jaar of 20 raakten lek op de mosselbank onder Ameland. Het was wel een erg klein bootje voor zo'n grote familie, die vanuit Denemarken op weg was naar Spanje. Er werden vraagtekens gezet bij de expeditie en voor zover Brouwer weet werden er ook vragen gesteld. Waarom hadden deze Denen dit risico genomen? Waren ze ergens voor op de vlucht? In ieder geval is de marechaussee langs geweest en ook kwam er een Deense consul naar Ameland.

De familie werd na de schipbreuk het water in gedreven. Ze zwommen naar het eiland en kwamen ter hoogte van de Grieboer aan land. Vanaf de dijk zochten ze hulp en zagen de boerderij van de familie Brouwer. Daar werden ze opgevangen en verbleven er een maand of twee in 'ut koeies'. Het was een mooie zomer en de koeien liepen buiten.

Af en toe spoelde er iets aan en de Denen jutten hun eigen kleren op de dijk. De schipper, Hakon Rasmussen, ging enkele keren naar het wrak, samen met Sijtze de Jong, om te kijken of er verder nog iets te redden viel. Zo haalde hij ook twee spekhammen uit het wrak, die vervolgens aan de waslijn van de Grieboer werden gedroogd. Teake Brouwer weet zich nog te herinneren dat een van de meisjes met een vliegenmepper bij de hammen stond om de 'blauwe miggen' van het vlees te weren.

Na een paar maanden werd de familie opgehaald en naar Denemarken gebracht. De Grieboer kreeg nog enkele brieven en daarna verwaterde het contact.

Teake Brouwer weet zeker dat het wrak dat Lammert Kwant met zijn wadlopers vond, de boot van deze familie is. Hij vertelt later dat ze ook nog een doosje met juwelen onder aan de dijk hadden gevonden. Daar zat ondermeer een ring in met het SS-teken.

>>> lees hier over Duizend keer wadlopend naar Ameland

>>> lees hier een artikel in de LC van 10-8-1948 – de Deen zou een SS-er zijn geweest

>>> nog meer over de Deen Hakon Rasmussen 11-8-1948

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *