Wolproductie Swartwoude van start

BUREN – De wolproductie in Muaeum Swartwoude is vrijdag 3 juni van start gegaan. Diana Edes en Yvonne Spoelstra zijn de drijvende krachten achter de productielijn. De ruimte naast de entree van het museum is nu ingericht als een wolfabriek. De schapevachten worden er gewassen, geplozen, gekaard, gesponnen, getwijnd, gestoomd en tot strengen of bolletjes wol gewonden. Alle machines, behalve de wasserij, in één ruimte. In de museumwinkel worden de wolproducten verkocht. Op dit moment is de wolproductie in de beginfase, maar in de loop van de tijd zullen er steeds meer wolproducten en aan breien en haken gelieerde zaken in de winkel gepresenteerd worden. Er hangen nu al de prachtigste truien en mooiste wollen haarbanden met kunstig ingebreide patronen. Ook staan er brei- en haakboeken in de kast en zijn er handige breikommetjes te koop, waar je je brenaalden voor een pauze veilig in weg kan steken en samen met het bolletje wol weg kan leggen zonder dat de draden in de war raken. 

Interessant in de wol bibliotheek die tegen een van de wanden wordt gepresenteerd. Vele potjes met allemaal een pluk wol van een bepaald soort schaap: witte pluizige wol, grijze krullokken, zwarte wol, fijne mohair en groffe wol. Elk schaap levert een eigen vacht die zich na behandeling door de reeks wolmachines laat spinnen tot een draad met eigen kwaliteiten. 

Diana Edes heeft er een dagtaak aan. Zij is medewerker van het museum en verdient haar boterham als de wol specialist van de Amelander Musea. Yvonne Spoelstra werkt als vrijwilliger met haar samen. Het idee om op Ameland iets met de wol van de schapen die op Ameland gehouden worden te doen kwam van dit tweetal. Zij zijn al vele jaren bezig met spinnen en breien. Hun idee kwam samen met de ambitie van museumdirecteur William Beijaard om Museum Swartwoude een nieuwe impuls te geven. Een en een was twee toen de kans om een wolproductielijn aan te kopen zich voordeed.

→ In het fimpje hieronder vertelt Diana Edes op de allereerste dag van heropening van het museum wat de wolmachines kunnen en wat haar werk is

lees hier ook over de heropening van Museum Swartwoude

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *