Wolverwerking Museum Swartwoude van start

BUREN – Op vrijdag 3 juni opent het Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude haar deuren voor publiek. Na een intensieve verbouwing van een half jaar heeft het museum een complete metamorfose ondergaan. Het gebouw is voorzien van een nieuwe vloer met vloerverwarming, nieuwe installaties, zonnepanelen en kreeg een schilderbeurt. Maar nog belangrijker: het museum is een ambacht rijker. Middels een tiental wolmachines kan in Swartwoude de Amelander wol worden schoongemaakt, gewassen, gekaard en gesponnen tot diverse producten. 

De Jutterscollectie, die voorheen in het museum en op het achterterrein werd tentoongesteld, is ontzameld en verplaatst naar de Juttersschuur en het buitenterrein. De oude boerderij is geschilderd en de boerenwagen gerestaureerd. Het buitenterrein zal de komende jaren weer een ambachtelijke uitstraling krijgen en de bloemen zullen er weer bloeien. 

Daarnaast is er een nieuwe winkel ingericht waar biologische wolproducten te koop zijn. De Amelander wol is een prachtige toevoeging van de productlijn van de Amelander Musea. Andere producten zijn de mosterd en het meel van molen De Verwachting en koolzaadolie van de Phenix. Ook is het nu al mogelijk om gekaarde wol te kopen of een bestelling te plaatsen voor wie thuis wil spinnen. 

Na de zomer wordt de bovenverdieping ingericht voor toekomstige workshops. Dan volgt ook de officiële opening in samenhang met de oliemolen van de Phenix in Nes. Ook daar worden de exposities de komende periode afgerond. 

Diverse boeren hebben wol van hun schapen geschonken. Directeur William Beijaard van Stichting Amelander Musea bedankt die boeren en ook alle vrijwilligers die hebben bijgedragen aan dit project.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *