Woensdag Walvisdag en Vierduizend verhalen in het hoofd

NES – Afgelopen woensdag was Shonaleigh Cumbers op het eiland. Een Engelse, die een grootmoeder in Oldenzaal had. Als zevenjarig meisje verhuisde ze met haar ouders van Nederland naar Engeland en haar kennis van het Nederlands is op dat niveau blijven steken, zegt ze. Als ze weer eens een tijdje in Nederland is en de Nederlandse klanken hoort, klinkt het bekend. Shonaleigh Cumbers heeft dan ook een oor voor klanken en gevoel voor taal. Ze is een van de vertellers uit Zomer vol Verhalen, het over zes weken uitgesmeerde vertelevenement van Eiland van Hidde Dirks Kat.

De verhalen van de zes hebben de ene keer zijdelings en dan weer wat directer een verbinding met Hidde Dirks Kat, de walvisvaart, walvissen en vissen. Torens, vuurtorens, eilanden, reizen en ontmoetingen tussen reizigers en inlanders zijn veel terugkerende thema’s. Shonaleigh Cumbers leerde het vertellen van haar Bubbe, grootmoeder, en vertelt als drut’syla in de Joodse traditie. Ze begon op vierjarige leeftijd en heeft nu een verzameling van meer dan vierduizend verhalen in haar hoofd. De basis werd gelegd door haar Bubbe, andere verhalen vond of schreef ze zelf.

De vertelster treedt over de hele wereld op vertelfestivals en vertelevenementen op, zoals op Ameland in Zomer vol Verhalen. ’s Middags was ze in het Natuurcentrum en ’s avonds bij de vuurtoren. Het laatste verhaal, het was al donker buiten, vertelde ze aan de grote tafel in Sier aan Zee.

Hou je van verhalen en zie je ergens haar naam aangekondigd, aarzel niet. Drut’syla Shonaleigh Cumbers vertelt onvergetelijk.

Woensdag Walvisdag

Woensdag is Walvisdag, deze zomer, met Zomer vol Verhalen, Zomer vol Films, Zomer vol Tentoonstellingen en Zomer vol Culinaire Expedities.

Maria Carmela Marinelli

Woensdag 1 augustus 2018 komt er weer een vertelkanon. Maria Carmela Marinelli vertelt in Museum Sorgdrager in Hollum.

13.00, 13.45, 14.30 uur, telkens een half uur.

Aansluitend is de film Free Willy te zien en het kaartje voor het museum is tevens kaartje voor het verhaal en de film.

Films

Later op de dag worden er nog twee films vertoond.

  • 19.00-21.00 uur Nova Zembla (vanaf 12 jaar)
  • 21.00-23.00 uur In the Heart of the Sea (vanaf 12 jaar)

het filmpje geeft een impressie van de verhalen van Shonaleigh Cumbers in het Natuurcentrum en bij de vuurtoren

bekijk hier het hele programma van Zomer vol Verhalen en Zomer vol Films

lees hier over Walvissen en Hidde Dirks Kat

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *