Willy Elgersma-Walda krijgt Bevrijdingsvlag Ameland

NES – Willy Elgersma-Walda (91) ontving zaterdag 25 april de eerste Amelander Bevrijdingsvlag uit handen van de Bevrijdingsvlag commissie, in aanwezigheid van burgemeester Leo Pieter Stoel. Willy Elgersma-Walda kwam als 16-jarig meisje op 3 juni 1945 naar Ameland met haar vader, moeder en broer. Haar vader werd de eerste naoorlogse burgemeester, wat hij tot 1955 zou blijven.

De vlag is ontsproten aan het brein van een werkgroep die zich maandenlang had voorbereid op een groots Bevrijdingsfeest op Ameland. Door de coronamaatregelen gaat dat feest niet door. Het zou van 5 mei tot 6 juni duren. Op 3 juni vertrokken de laatste Duitsers van Ameland en op 6 juni is het 76 jaar geleden dat de inval in Normandië was, bekend als D-Day.

Willy Walda en haar familie zagen op de dag van hun aankomst twee vrachtschepen met Duitse manschappen vertrekken richting Terschelling.

De burgemeestersdochter woont nog steeds op Ameland. Ze trouwde en kreeg er kinderen en woont nog altijd zelfstandig in het midden van Nes. Haar man, Simon Elgersma, is twee jaar geleden overleden. Voor het uithangen van de vlag en het plaatsen van de mast in de vlaggenmasthouder vraagt ze de laatste jaren hulp. Tot voor een paar jaar geleden stapte ze zelf op de trap, want al die jaren sinds de oorlog vlagt ze op 4 en 5 mei. Dit jaar vlagt ze op 4 en 5 mei met de Nederlandse vlag en op 6 mei hangt ze haar nieuwe bevrijdingsvlag uit. Willy Elgersma-Walda is erg verguld met haar fleurige dundoek.

Ameland vlagt een maand lang, tot 6 juni, de herdenking van D-Day. De Bevrijdingsvlag commissie, ontstaan uit de werkgroep toen duidelijk werd dat een heus Bevrijdingsfeest er dit jaar niet in zit, bestaat uit Jan Botte Wijnberg, Hieke van der Laag en Pieter Jan en Tineke Borsch. Op de vlag staat de vlag van Ameland, Canada en Engeland. Inspiratie voor het ontwerp van de vlag komt van een speld in Museum Sorgdrager. Het kleinood is handgemaakt en bevat een schildering van drie vlaggen. Op de speld staat de Amerikaanse vlag naast de Amelander en de Engelse. De Bevrijdingsvlag commissie koos voor de maple leaf omdat niet Amerikanen maar Canadezen en Engelsen in 1945 op het eiland zijn geweest.

Inmiddels zijn meer dan 300 vlaggen op het eiland verkocht. Ze worden vandaag en begin komende week bij de bestellers thuisbezorgd, zodat het van 6 mei tot en met 6 juni een fleurige boel is in de dorpen. De commissie heeft 40 vlaggen extra besteld. Wie vergeten was er een te bestellen kan nog contact opnemen met Pieter Jan en Tineke Borsch.

⇒ bekijk ook het filmpje met uitleg van Pieter Jan Borsch – op Ameland Vandaag en hieronder te zien

Dossier Corona

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *