Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
William de Jong
William de Jong is een held
William de Jong (23) uit Buren redde op 17 juli vorig jaar de 66-jarige P.Winckers uit Rotterdam van de verdrinkingsdood. Vanwege zijn moedige gedrag ontving William uit handen van burgemeester Hans Lesterhuis de bronzen medaille van het Carnegie Heldenfonds en een ‘loffelijk getuigschrift’.
Wat een heerlijke eerste stranddag van de vakantie had moeten worden mondde uit in een levensgevaarlijke strijd in de golven van de Noordzee. Familie Winckers was net op Ameland gearriveerd voor een vakantie op het eiland. Net als andere jaren hadden ze via een uitwisselingsprogramma van Pax Christi een pleegkind uit Duitsland mee. Aanvankelijk leek het kind wat somber, maar eenmaal in de golven werd het vrolijk en genoot. Pleegvader Winckers speelde, opgelucht vanwege het enthousiasme van de jongen, met hem in de golven en nam hem op de schouders. Daar werden ze plotseling gegrepen door een hoge golf. De jongen sprong van de schouders en werd uit het water gesleept. Pleegvader Winckers werd door de golf meegenomen. Hij zwaaide enkele keren naar de mensen op het strand maar algauw voelde hij zijn krachten afnemen. Wat minuten waren leken uren. De drenkeling probeerde met zo weinig mogelijk energieverbruik zo goed mogelijk te blijven drijven. Hij voelde zich kouder worden en hij realiseerde zich dat het met hem gedaan zou zijn als er niet snel hulp kwam. De berusting nam bezit van hem. Toen hoorde hij een stem die ‘volhouden!’ riep. Het moet William geweest zijn die hem een krachtige arm onder de oksels stak en zwom tot hij grond onder zijn voeten voelde. De strandwachten namen de drenkeling van hem over en zij wreven de licht onderkoelde man droog en warm. Het slachtoffer werd in allerijl naar de reddingboot gereden en belandde binnen de kortste keren in het ziekenhuis. Het duurde nog zeker drie uur voor hij weer op temperatuur was. Winckers liep een lichte longontsteking op en moest een dag of drie in het ziekenhuis blijven. Eenmaal terug op het eiland zocht hij naar zijn redder om hem persoonlijk te bedanken. Winckers schreef niet veel later een brief aan de gemeente Ameland of de jongeman ook onderscheiden kon worden.
Gemeente Ameland heeft zelf niet een fonds waaruit de onderscheiding betaald zou kunnen worden, maar in Den Haag zetelt de Stichting Carnegie Heldenfonds. De Stichting verleent onderscheidingen en beloningen aan mensen die met gevaar voor eigen leven iemands leven hebben gered of dat hebben geprobeerd te doen. Gemeente Ameland heeft William voorgdragen. Iedereen kan een redder aanmelden bij het Fonds; van een burgemeester of een politiefunctionaris tot een familielid of vriend. Hij of zij stuurt een voorstel, samen met een politierapport of een krantenartikel over de redding naar het provinciehuis in Den Haag.
Het Carnegie Heldenfonds is genoemd naar de stichter van de Andrew Carnegie. Deze rijke Amerikaan besteedde een groot deel van zijn geld aan doelen van opvoedkundige aard. In 1904 richtte hij het Carnegie Hero Fund commission op waarmee mensen die een heldendaad hebben verricht werden geëerd. In 1911 is de Nederlandse tak, Stichting Carnegie Heldenfonds, opgericht.
William de Jong kreeg behalve een bronzen medaille en een getuigschrift ook nog twee kaarten met VIP behandeling voor de wedstrijd Nederland tegen Kameroen, de oefenwedstrijd voor het WK in de Kuip in Rotterdam.