What Drives You?

LEEUWARDEN – In februari 2011 tekende Ameland het Fries Manifest Verkeersveiligheid 2011-2025, waarmee het waddeneiland te kennen gaf zich de komende vijftien jaar te willen inzetten met als doel het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen met wel 50 procent. Het onderzoek ‘What Drives You’ dat in opdracht van Shell in 2017 is uitgevoerd, zou wel eens nieuwe informatie kunnen verschaffen die Ameland helpt zijn doel te bereiken.

Verschillende persoonlijkheden achter het stuur

Dat de souplesse van een rit afhangt van hoeveel de bestuurder de nacht ervoor heeft geslapen, of hij/zij honger heeft en naar wat hij/zij luistert terwijl hij achter het stuur zit, vindt men meestal logisch. 'What Drives You' biedt echter ook nieuwe informatie omtrent het effect van interne factoren. Uit de resultaten blijkt dat iemands rijstijl op een significante manier wordt beïnvloed door iemands persoonlijkheid. Het onderzoek onderscheidt vier persoonlijkheden:

  • De ambitieuze bestuurder
  • De energieke bestuurder
  • De gevoelige bestuurder
  • De veerkrachtige bestuurder

De ambitieuze bestuurder

Maar liefst 40 procent van de Nederlanders bezit een ambitieuze persoonlijkheid. Deze zelfverzekerde types laten hun persoonlijkheid schijnen op de weg door assertief te rijden. Ze nemen graag de kortste route en hun rijtechniek bestaat uit handelingen als hard optrekken en op het laatste moment remmen.

De energieke bestuurder

26 procent van de bestuurders zal zich herkennen in de beschrijving van de energieke bestuurder. Deze types zijn sociaal en spraakzaam en worden gekenmerkt door hun assertieve rijtechniek die voortkomt uit het zelfvertrouwen dat ze hebben wanneer ze achter het stuur zitten.

De gevoelige bestuurder

16 procent van de Nederlandse automobilisten valt onder de categorie 'gevoelige bestuurder'. Dit zijn degenen die voorzichtig rijden en zich snel laten beïnvloeden door factoren van externe aard. Ze zijn over het algemeen onzeker en een afleiding zit in een klein hoekje. Hun reis verloopt over het algemeen soepeler wanneer ze naar ontspannende muziek luisteren en alleen reizen.

De veerkrachtige bestuurder

Slechts 7 procent van de automobilisten schaart zich bij de veerkrachtige types. Zij zijn stabiele figuren die zich niet makkelijk laten beïnvloeden door drukte op de weg, slecht weer of andere externe factoren. De veerkrachtige bestuurder hanteert een soepele rijtechniek.

Autoverzekeringen vergelijken

Uit het onderzoek 'What Drives You', blijkt dat verschillende persoonlijkheden verschillende valkuilen kunnen hebben achter het stuur. Het kan dus voor een bestuurder van belang zijn om erachter te komen wat voor type hij nu eigenlijk is. Op deze manier leert hij zijn eigen zwakheden kennen, maar kan hij ook voorzorgsmaatregelen nemen door bijvoorbeeld een WA-cascoverzekering te nemen in plaats van een WA-verzekering. Autoverzekeringen vergelijken zal hem helpen om de maandelijkse lasten toch zo laag mogelijk te houden.

– Advertentie – Twenty4Webvertising

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *