Ameland heeft Broodfonds

BALLUM – Ameland heeft een eigen Broodfonds. Maandagavond 14 oktober werd dat in dorpshuis Ballum geopend en gevierd. In totaal hebben 26 ondernemende Amelanders zich gemeld.

Het Broodfonds is een solidair vangnet voor ondernemers. Als een deelnemer aan het Broodfonds ziek wordt, gaan de andere deelnemers schenkingen doen aan hun langdurig zieke collega. De eerste maand is voor eigen risico en de schenkingen duren maximaal twee jaar. Alles werkt op basis van vertrouwen. Er worden geen bedrijfsartsen of controleurs ingezet.

In ieder Broodfonds bestaan verschillende inkomens naast elkaar. Deelnemers kiezen hun schenkingsniveau en zetten elke maand het bedrag opzij dat bij dat inkomen past. Wie een hoog schenkingsniveau kiest, schenkt hogere bedragen dan iemand die voor een laag schenkingsniveau kiest. De voorwaarden zijn voor iedere deelnemer gelijk.

In een broodfonds neem je samen de besluiten. Deelnemers besturen hun eigen broodfonds en hebben direct invloed op het beleid. Dat werkt nu al goed voor duizenden zelfstandigen in heel Nederland.

Veel ondernemers kunnen een arbeidsongeschiktheid verzekering niet betalen. Een Broodfonds biedt dan uitkomst. Als er niemand ziek wordt hoef je niets te schenken. De ondernemers zetten elke maand geld opzij op hun persoonlijke Broodfondsrekening.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *