Wethouder Pot woont niet op Ameland

BALLUM – Aspirant-wethouder Peter Pot – als alles goed gaat wordt hij dinsdagavond 30 mei in Ballum beëdigd – komt vooreerst niet op Ameland wonen. Pot wordt wethouder namens Ameland ’82 en krijgt een hele baan op het eiland, maar blijft in Haren wonen.

Overeenkomstig de Gemeentewet moet hij voldoen aan de vereisten voor lidmaatschap van de gemeenteraad. Eén van de vereisten is het ingezetenschap in de gemeente.

Op grond van artikel 36a van de Gemeentewet kan de gemeente ontheffing verlenen voor een periode van maximaal een jaar en dat is wat Ameland van plan is. Het voorstel staat voor dinsdagavond op de raadsvergadering agenda. Na dat jaar kan de ontheffing in bijzondere gevallen telkens met een periode van een jaar worden verlengd.

Pot krijgt het zeker de komende maand druk. Niet alleen moet hij inwerken op Ameland en beheert hij het dossier De Hagen waar het vorige college over gestruikeld is, ook is hij voor de maand juni nog één à twee dagen per week beschikbaar voor bisdom Groningen-Leeuwarden om zaken af te ronden. Hij is daar sinds 2009 secretaris-kanselier.

Pot was jarenlang wethouder in Zwolle namens GroenLinks/ De Groenen. Tot aan zijn wethouderschap op Ameland is hij steunfractielid voor GroenLinks in Haren. Nu gaat hij op het eiland aan de slag onder de vlag van de plaatselijke partij Ameland’82. Ameland kent geen GroenLinks afdeling. De wethouder blijft wel GroenLinkslid

Peter Pot is afgestudeerd als historicus aan de Rijksuniversiteit in Groningen en theoloog. In zijn vrije tijd is hij KNVB-scheidsrechter in het amateurvoetbal.

Collega-wethouder is Piet IJnsen namens Algemeen Belang Ameland. IJnsen wordt wethouder voor 0,8 fte.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *