Wetenschappelijk advies: minder zeehonden opvangen

DEN HAAG – Zeehonden opvangen in zeehondencentra is niet nodig voor de instandhouding van de soort en kan zelfs schadelijk zijn. Dat concludeert de wetenschappelijke commissie, die vorig jaar juni door de overheid is ingesteld. Zoek niet naar hulpbehoevende dieren en breng ze niet over naar een zeehondenopvang, luidt het advies.

Verstrikt

Als een dier gewond is geraakt door bijvoorbeeld een aanvaring, of verstrikt is geraakt in een net, dan moet hulp door mensen worden toegestaan. Voor het overige moeten de dieren zichzelf redden en moeten ze alleen worden opgevangen als dat geen schade voor de soort oplevert.

Zeehondenopvangcentra

Ook zeggen de adviseurs dat de mensen die werkzaam zijn in de zeehondenopvang allemaal dezelfde regels zouden moeten hanteren. De opvangcentra zijn particuliere initiatieven die werken zonder subsidie van de overheid. De samenwerking tussen de verschillende centra is niet optimaal en daarom werd in 2017 door het vorige kabinet een groep wetenschappers gevraagd de opvang van zeehonden eens te bestuderen. In Nederland zijn vijf opvangplekken met elk hun eigen protocollen.

  1. Stellendam: A Seal;
  2. Texel: Ecomare;
  3. Pieterburen: Zeehondencentrum Pieterburen;
  4. Termunterzijl: Zeehondenopvang Eemsdelta;
  5. West-Terschelling: Zeehondenopvang Terschelling.

Rust

Zeehondjes die alleen op het strand liggen moeten volgens het advies 24 uur met rust gelaten worden om te kijken of de moeder terugkomt. Jonge dieren die al zo groot zijn dat ze zonder moedermelk kunnen overleven moeten helemaal met rust worden gelaten, volgens de adviescommissie.

Longwormpatiënten moeten niet automatisch worden behandeld. De natuur selecteert zelf het beste welk dier blijft leven en welk dier te zwak is om de longwormen te overleven.

Zieke dieren

Ernstig zieke dieren uit hun lijden verlossen mag dan weer wel. Ook adviseert de commissie om ondervoede dieren niet op te vangen en vet te mesten. Deze dieren concurreren met niet bijgevoerde dieren als ze eenmaal zijn vrijgelaten en dat gaat ten koste van de dieren die niet in de opvang verbleven.

Minister Carola Schouten van Landbouw geeft voor de zomer een reactie op het advies.

Gewone en grijze

In Waddenzee zwemmen gewone zeehonden en grijze zeehonden. Beide soorten zijn afgelopen veertig jaar in aantal toegenomen. In 2016 werden er in de Nederlandse wateren ongeveer 9000 gewone zeehonden geteld, waarvan 8500 in de Waddenzee, en ongeveer 5100 grijze zeehonden, waarvan 400 in de Waddenzee. Van de jongen sterft van nature ongeveer een derde. De groei van de populaties vlakt de laatste jaren af, ziet Wageningen Marine Research na onderzoek.

Lenie 't Hart

Zeehondenmoeder Lenie 't Hart gaat de strijd aan met dit advies. Zij vindt dat je zieke dieren moet opvangen en verzorgen. Ze gaat, getooid in een zeehondenpak, tot actie over.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *