Werelderfgoedweekend op Ameland

DEN HAAG – Ontdek en beleef wat de negen door UNESCO erkende Nederlandse werelderfgoederen zo uniek maken in de wereld tijdens het Werelderfgoedweekend op 16 en 17 juni. De negen werelderfgoederen bieden een speciaal samengesteld programma dat op bijzondere wijze het verhaal van Nederland en de Nederlanders vertelt. Ook tonen de werelderfgoederen vol trots hun relatie met andere werelderfgoederen over de héle wereld.

De Nederlandse werelderfgoederen organiseren gezamenlijk de aftrap van het Werelderfgoedweekend op 16 juni in De Rode Hoed in Amsterdam.

Werelderfgoedweekend in de Wadden: beleef het!

Dat is het motto waaronder u als bewoner en bezoeker wordt uitgenodigd om de unieke natuur van de Waddenzee met zijn internationale betekenis live te ervaren. Op diverse plaatsen langs de vastewalkust en op de eilanden worden hiervoor door beheerorganisaties, bezoekerscentra en wadlooporganisaties excursies en tochten op en langs het Wad georganiseerd. In een 4-tal havens houden de inspectieschepen van het rijk  “open huis”. Op een paar plekken vertellen experts over de betekenis van dit Werelderfgoed voor vogels op internationaal niveau.

Wad bij Hollum

zaterdag 16 juni 

Wadwandelexcursie

start: 12.30 uur, Hollum, einde Pietje Miedeweg

nadere informatie en aanmelden bij Natuurcentrum Ameland

Ameland feugelpôlle

zaterdag 16 juni

Wandelexcursie

start 12.00 uur

startplaats: zuid van Hollum op de dijk

nadere informatie en aanmelden bij Staatsbosbeheer

>>> lees hier het SBB blog

Werelderfgoederen zijn van uitzonderlijke universele waarde voor de mensheid. Ze zijn ingeschreven op de Lijst van het Werelderfgoed van UNESCO om te worden beschermd, zodat toekomstige generaties er net zo van kunnen genieten als wij. Tijdens het Werelderfgoedweekend vieren we dat de UNESCO Werelderfgoedconventie 40 jaar bestaat. Dankzij het verdrag zijn er wereldwijd 936 monumenten op deze lijst geplaatst.

Nederland heeft negen door UNESCO erkende werelderfgoederen. Deze zijn uniek in de wereld, net als de Galapagoseilanden en de Chinese Muur bijvoorbeeld. Ze vertellen op bijzondere wijze het verhaal van Nederland en de Nederlanders op het gebied van waterbeheer, burgersamenleving en (land)ontwerp. Dat deden ze toen, dat doen ze nu en dat zullen ze blijven doen. De huidige werelderfgoederen in Nederland zijn: Schokland, Stelling van Amsterdam, Kinderdijk, Woudagemaal, Willemstad Curaçao, De Beemster, Rietveld-Schröderhuis, Waddenzee en grachtengordel Amsterdam. Kijk op werelderfgoed.nl om meer te beleven.

>>> ook eens het wad op met voor een interessante en leuke excursie? Kijk hier

>>> lees hier over de visser op het wad

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *