Huiler opgepikt door Zeehond

HOLLUM – Robbenboot Zeehond van Hans en Janny Boven pikte donderdag een huilertje op nabij de Ballumerbocht in het Molengat. Het beestje probeerde tevergeefs bij boei MG 12 te zogen. Het dier was uitgeput, kon het hoofd nauwelijks nog boven water houden en riep hartverscheurend om zijn moeder die in geen velden of wegen te bekennen was.

“Aangezien onze boot ’Zeehond’ uitgerust is met een op het voordek geplaatste hydraulisch uitschuifbare brug om passagiers bij het strand of de Schelpenbank op te kunnen pikken of af te kunnen zetten, konden we die nu op volle zee uitdraaien waarna de bemanning gewapend met vangnet vanaf deze brug het dier met één haal wist te vangen,” vertelt schipper Boven.

De ‘Zeehond’ had 140 passagiers ingescheept voor een Robbentocht, Zij konden dit allemaal live meemaken en de huiler eenmaal in de mand van zeer dichtbij bekijken. “Er zat nog een heel stuk navelstreng aan wat nog niet was opgedroogd dus kan verondersteld worden dat het jong vrijwel direct na de geboorte van de moeder gescheiden is geraakt door de sterke waterstroming die hem tot aan de Ballumerbocht heeft meegevoerd. Onder de aanwezigen waren heel veel kinderen die de dag van hun leven hadden en er zijn dan ook heel wat plaatjes geschoten. De huiler zag er verder prima uit en is overgebracht naar Pieterburen. De  passagiers vonden de actie geweldig en de bemanning van de ‘Zeehond’ kreeg dan ook een staande ovatie voor deze redding.”

>>>  Lees hier over Ameland en de Waddenzee

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *