Wel of geen buien

WAGENINGEWN – De temperatuur zit in de lift. Morgen en ook woensdag wordt het warmer dan vandaag. Tegelijkertijd hangt er onweersdreiging in de lucht.

Morgen, dinsdag, wordt het op sommige plekken in het binnenland rond 27 graden. En door de aflandige wind, uit het zuidoosten, dringt zomerse warmte makkelijk tot aan de westkust door met maximumtemperaturen van 25 à 26 graden. Woensdag doen de temperaturen er volgens MeteoGroup zelfs nog een schepje bovenop, met dan op meer plekken 27-28 graden. Wel zijn er kapers op de kust, in de vorm van (enkele) regen- en onweersbuien. De vraag is echter; wat gaan de buien nou precies doen vanaf morgen? Komen ze wel, of (toch) niet? Zoals zo vaak zijn deze vragen niet meteen éénduidig te beantwoorden.

Lagedrukinvloed

Op de weerkaarten zien we dat Nederland langzaam maar zeker onder invloed van lage luchtdruk komt. Het lagedrukgebied ligt morgen (dinsdag) op de oceaan, iets ten noordwesten van Portugal. Ondertussen is de luchtdruk boven Rusland hoog. Deze drukverdeling zorgt bij ons voor een naar zuidoost draaiende wind en deze voert dus nog warmere lucht aan. Geleidelijk naderen vanuit het westen de lagedruk en frontale systemen. Samen met het oplopen van de temperaturen wordt de atmosfeer geleidelijk steeds onstabieler.

Convergentie

Morgen (dinsdag) nadert het koufront met daar vooruit een zwakke convergentielijn. Zo'n lijn is een steun in de rug voor buien; op en langs de lijn zien we twee windrichtingen bij elkaar komen. De lucht kan op deze plek nog maar één kant op, omhoog, en vervolgens vindt condensatie, wolkenvorming en mogelijk ook buienvorming plaats. Hoe warmer en vochtiger de lucht op en langs die lijn is, des te makkelijker dit alles gaat. Ook ditmaal zijn er een paar lokale regen- of onweersbuien te verwachten vanaf de namiddag, op het warmste moment van de dag. Het ideale moment voor eventuele buienontwikkeling. Vooralsnog zien we dat de convergentielijn vooral 'trigger' is voor buien in het zuidwesten en westen van het land. Er zullen echter genoeg plekken zijn waar niets gebeurt en het dus droog blijft.

Koufront treuzelt

Het ziet er naar uit dat het koufront met daarachter minder warme/koelere oceaanlucht geen haast heeft. Vooralsnog lijkt het front pas donderdag door te komen. Maar van uitdraai op uitdraai zien we verschillen in de gemaakte berekeningen, vooral voor wat betreft hoeveelheid neerslag en waar precies. Dit maakt dat een 'harde' uitspraak vol met details over (onweers)buien momenteel nog niet te geven is. Zoals zo vaak komt het aan op zogeheten 'nowcasting', het verwachten van het weer enkele uren van tevoren. Voorlopig is het dan ook een, interessant, welles-nietes spel als het om die enkele buien gaat….

Bron: MeteoConsult

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *